Van'da 7 Haziran 2012'de KCK'ya yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda BDP'li Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Özalp İlçe Belediye Başkanı Murat Durmaz, Edremit İlçe Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan, BDP eski İl Başkanı Cüneyt Caniş, Van Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Güler ve 5 BDP yöneticisi toplam 10 şüpheli tutuklandı. Soruşturmanın tamamlanmasının ardından hazırlanan iddianame Van 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek sanıklar hakkında 'Terör örgütü PKK üyesi olmak' suçundan TCK'nın 314'e 2 ve Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 5'inci maddeleri uyarınca 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

EYLEM ŞİFRESİ "GENÇLİK ÖZGÜRDÜR"

692 sayfalık iddianamede, yakalanan örgüt mensupları ve gizli tanık ifadelerine de yer verildi. KCK'nın talimatıyla kent meclislerinin oluştuğunu belirten gizli tanık, "Kent meclisi sözcüleri kendileri karar alır, aldıkları kararları BDP il ve ilçe yönetimine bildirir. BDP yöneticileri bu sözcülerin aldığı kararların dışına çıkamazlar ve uygularlar. Sokak olayları, protestolar, PKK propagandalarının yapıldığı etkinlikler, kutlamalar, kepenk kapatmalar, gençlik hareketleri tamamen bu sözcüler tarafından alınan kararlar doğrultusunda gerçekleştirilir. Eylemler de yine kent meclisinin alacağı karar doğrultusunda yapılır. Sözcüler tarafından BDP yöneticilerine yapılacak etkinlik ve etkinliğin şekli hakkında talimat verilirken taşlı, molotoflu saldırı olacağına dair açık bir ifade kullanılmaz. Ancak "gençlik özgürdür" onlara karışmayacaksınız şeklinde beyanda bulunulur. Bu emri veren de sözcüler aracılığıyla KCK’dır. Bu beyanın anlamı şiddet içeren bir eylem olacağıdır" dedi.

EYLEME KATILMAYAN BAŞKAN SORGULANDI

Gizli tanık ifadesinde ayrıca sokak eylemlerine katılmayan BDP'li belediye başkanı ve yöneticilerin de sorgulandığı ve uyarıldığı belirtildi. Gizli tanık, "KCK’nın kent meclisi aracılığıyla BDP’ye ilettiği talimat doğrultusunda BDP yöneticileri ve belediye başkanları bunun ötesinde seçilmişlerin tamamı, bu tür sokak olaylarına katılmak zorundadır. Van il merkezinde 6 bölge bulunmaktadır. Bu altı bölge KCK’nın talimatıyla BDP tarafından tespit edilmiştir. BDP yöneticileri ve belediyeleri KCK talimatı olmadan hizmetlere ilişkin hususlar dahil hiçbir konuda faaliyet göstermezler. Tüm faaliyetleri ve icraatları KCK’nın talimatı ile gerçekleşmektedir. KCK’nın yerel yönetimler adı verilen birimleri aracılığıyla talimatları belediyelere iletilir, belediyelerde bu talimat doğrultusunda faaliyet gösterir. Hizmet ve personel alımında dahi bu talimat sistemi uygulanır. Van’da çeşitli tarihlerde meydana gelen çok sayıdaki sivil itaatsizlik tarzı eylemlere Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ve BDP İl Başkanı Cüneyt Caniş, KCK’nın talimatı ile katıldılar. Bekir Kaya bir iki defa eyleme katılmadığı için KCK Serhat Eyaleti sorumlusu olan Faruk tarafından sorgulandı. 'Hatta istifa ettirim seni' dedi. Bu olaylar benim yanımda cereyan etti. Hatta Faruk, Bekir’e 'siz kimsiniz, örgütün üstünde misiniz kendinizi ne sanıyorsunuz' dedi. Bekir Kaya da kendisini mazaretlerle savunmaya çalıştı" dedi.

BELEDİYE İHALELERİNDEN ÖRGÜTE ZORUNLU BAĞIŞ

İddianamedeki bir başka gizli tanık ifadesinde belediye tarafından yapılan ihalelerde ihaleye giren firmalardan örgüt adına nasıl para aldığını da gözler önüne seriliyor. Gizli tanık ifadesinde ,"Belediyede yapılan ihalelere giren firmalardan örgüt namına alınan ve BDP İl Başkanlığı tarafından bağış adı altında toplanan paralar aktarılmaktadır. Belediye tarafından yapılan ihalelerle ilgili ihale almak isteyen firma Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın danışmanı ile görüşerek burada parti adı altında belirli oranda örgüte verilecek olan payın pazarlığını yaparlar. Eğer anlaşırlarsa ihale o firmaya kalır. Eğer firma BDP yanlısı değil ise bağış adı altında yine de örgütün payını alırlar. Bu miktar genelde yüzde 10'dur. Bağış veya yardım adı altında toplanan paraları her zaman nakit olarak elden tahsil ederler. Görüşmede anlaşma sağlanan firmaya yapılacak işin yaklaşık maliyeti söylenerek ihalenin o firmada kalması sağlanır. Aynı zamanda Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Belediye Başkanı olduktan sonra işe alınanlardan, maaşlarının yüzde 10 civarında zorunlu ücret kesiliyor. Maaşlar ödendikten sonra görevliler tarafından makbuz karşılığında ve bağış adı altında bu paralar saymana verilir. Alınan bu paralar BDP'nin siyasi faaliyetleri için kullanılır. Belediye tarafından yapılacak bir kısım iş için bağış adı altında ödemeler alınır" deniliyor.

Ayrıca iddianamede geçen yıl BDP tarafından fitre olarak toplanan 58 bin TL'nin yüzde 40'ının terör örgütünün payı olarak sayman tarafından Seyda olarak bilinen kişiye teslim edildiği belirtildi.

İTFAİYE ARACININ ENGELLENMESİ

Bu arada, iddianamede, KCK duruşmalarını protesto amaçlı yapılan gösterilerde bazı bankaların molotofla yakılması sonrası yangını söndürmeye giden itfaiye aracının da Belediye Başkanı Bekir Kaya tarafından engellendiği ileri sürülüyor. Savcılık da bu olayla ilgili değerlendirmesinde, "Belediye Kanunundan kaynaklanan yükümlülükleri veya Kürt kimliği, Kürt Kültürü, Kürt Dili adına değil, her türlü kural ve ahlaktan yoksun terör örgütünün amaç ve beklentilerine uygun bir çizgide hizmet edildiğini gösteriyor" denildi.



OB(FE/AAA)