Nevşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki şölende konuşan Kazakistan’ın Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, 21 yıl önce bağımsızlığına kavuşan ülkesini 2 saat içinde arayıp tanıyan ilk ülkenin Türkiye olduğunu unutmayacaklarını söyledi. Kazakistan'ın, Türkiye ile ilişkilerini geliştirme kararlığında olduğunu belirten Büyükelçi Tüymebayev şöyle dedi:

"Bizler kardeşiz. Kazakistan’da 25-30 dizi çeşitli kanallarda oynuyor. Kimi günler geceler, Kazakistan sokakları boşalıp insanlar evlerinde Türk dizileri izliyor. Annelerimiz, bacılarımız Türk sanatçıları çok seviyor. Yeraltı ve yerüstü zenginliğimizi kardeşlerimizle paylaşmaktan onur duyacağız. Bundan sonra daha sık bir araya gelmemiz gerekiyor."

Kazakistan Nevşehir Fahri Konsolosu Dr. Halil Uluer de konuşmasında son yıllarda Türkiye ile Kazakistan arasında her alanda işbirliğinin geliştiğini anlattı.  Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ise Kazakistan ile Nevşehir arasında sıkı ilişkilerin bulunduğunu, önümüzdeki günlerde üniversitede Kazakistan Günleri düzenleyeceklerini söyledi.

Kültür Şöleni'nde, Nevşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Topluluğu Nevşehir yöresinden derlenen türkülerin de bulunduğu bir konser verdi. Kazakistan Yesevi Topluluğu da başta Kazakistan olmak üzere Türkmenistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan halk müziği ve halk danslarından örnekler sundu.

 

AK(OE/İD)