Yaklaşık 4 yıl önce lisede okuyan Aşkın Demir ve arkadaşı motosikletle gezerken bir kamyonun altında girdi. Kazada Aşkın Demir ve motosikleti kullanan arkadaşı yaralandı. Durumu ağır olan Demir, hemen Edirne Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Kafa travması ve bacağındaki kırık nedeniyle 9 ameliyat geçiren Demir, bilinci kapalı şekilde 6,5 ay yoğun bakımda tedavi edildi. Ardından taburcu edilen Aşkın Demir, bir süre de Trakya Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yatarak tedavi gördü. Vücut fonksiyonlarında bir değişiklik olmayan Aşkın Demir, tedaviye cevap vermediği için taburcu edildi ve evine gönderildi. 6 çocuklu Demir ailesi, en küçük çocukları olan Aşkın Demir'in tekrar eski sağlığına kavuşması için tarlalarını ve küçükbaş hayvanlarının büyük bir çoğunu sattı ve çocuklarının tedavisini özel hastanelerde sürdürdü, ancak değişen bir şey olmadı.



Anne Refiye ve baba Faik Demir, doğumda oksijensiz kaldığı için bedensel ve zihinsel engelli olarak dünyaya gelen ve belden aşağısını hareket ettiremeyen 15 yaşındaki Dilanur Kaldemir'in Uzunköprü Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon  merkezinde gördüğü tedavinin ardından adım atmaya başladığnı gazetede okuyunca soluğu bu hastanede aldı. 1,5 ay önce Uzunköprü Devlet Hastanesi'ne yatırılan Aşkın Demir için, ailesi de rehabilitasyon ekibine dahil edildi ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülşah Yaşa Öztürk ve fizyoterapist Murat Kabuk, fonksiyonel olarak güçsüz kas gruplarına egzersiz ile birlikte bacaklarda olan yoğun kasılmalar ve titremeler için germe egzersizlerine ek olarak, tamamlayıcı tıp yöntemlerinden biri olan Refleksoloji seanslarını uygulamaya başladı. Dün ise Aşkın Demir, 4 yıl aradan sonra ilk adımlarını atmaya başladı.

HEDEF, DESTEKSİZ YÜRÜYÜŞ

Uzunköprü Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliğine başvuran Aşkın Demir'in geçirdiği motorsiklet kazası sonrasında gelişen kafa travması ve bacağındaki kırık nedeniyle bir çok kez ameliyat edildiğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülşah Yaşa Öztürk şunları anlattı:

"Aşkın, bilinci kapalı şekilde 6,5 ay yoğun bakımda tedavi aldıktan sonra sedye ile eve taburcu edilip, ihtiyaçları için yakınlarına bağımlı şekilde 3 yıl geçirmiş. Hastamızın geliş muayenesinde, konuşumadağı için iletişimi işaret dili ile yapmaya çalışıyorduk. Uzun süreli desteksiz oturma dengesi, ayakta durma dengesi, yürümesi yoktu. Kol ve bacak kaslarında bölgesel güçsüzlükleri, kırık olan bacağında daha yoğun olmak üzere istemsiz kasılmaları mevcuttu. Hastayı değerlendirip, fizyoterapistimiz Murat Kabuk ile birlikte rehabilitasyon programımızı planladık. Fonksiyonel olarak güçsüz kas gruplarına egzersiz ile birlikte bacaklarda olan yoğun kasılmalar ve titremeler için germe egzersizlerine ek olarak tamamlayıcı tıp yöntemlerinden biri olan Refleksoloji seanslarını düzenli uyguladık. Ayakta durmasına ve yürümesine destek amacı ile uzun yürüme cihazı planladık. Hastamızın motivasyonunu artırmak için psikolojik destek verdik. Aileyi rehabilitasyon ekibimize dahil ettik ve yapacakları konusunda bilgilendirdik. 1,5 aylık yoğun çalışmamızla hastamızın istemsiz kasılmaları azaldı. Hastamız kelimeleri ses ile ifade etmeye başladı. Çevresi ile iletişimi arttı. Kazadan sonra yatağa bağımlı olan hastamız, parelel barda ve hemen sonrasında yürüteçle yürümeye başladı. Hedefimiz ileride Aşkın'ın desteksiz yürüyebilmesi olup, bu amaç için tedavi ve takibimize devam edeceğiz."

HASTALAR VE ÇALIŞANLAR EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ

Adım atmaya başlayan Aşkın Demir'e, ailesinin yanı sıra hastane çalışanları ve hastalar da büyük destek veriyor. Koridora çıkarak yürüyüş egzersizi yapan Aşkın Demir'e, her adım attığında hastalar ve çalışanlar alkışlarıyla destek oluyor ve moral veriyor. Her alkış ise Aşkın'ın daha çok adım atmaya çalışmasını sağlıyor.

OKUL BİRİNCİSİYDİ

Oğlunun geçirdiği kaza sonrası dünyalarının yıkıldığını belirten baba Faik Demir şunları söyledi:

"Oğlum okoduğu Endüstri Meslek Lisesi'nde okul birincisi oldu. Ancak bu kaza onu eğitiminden geri bıraktı. Oğlumun tedavisi için çok yere başvurduk, ancak sonuç alamadık. Burada doktorlarımız sayesinde adım atmaya başladı. 4 yıl sonra ilk attığı adımları görmek bizi çok mutlu etti. İnşallah ileride daha iyi olacak ve kendi imkanlarıyla yürüyebilecek."

FK(LK/COŞ)