Merkez Nilüfer İlçesi'ndeki Fatih Lisesi Fen Bölümü'nde okuyan Didem Zeynep Çakar ve Ezgi Nil Topuz, 25 Kasım 2010 tarihinde okullarına gitmek için Balıkesir Karayolu'nda caddenin karşı tarafına geçmek isterken, hızla gelen Güner Çalışkan yönetimindeki 16 GD 730 plakalı minibüsün çarpması sonucu ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan Çakar aynı gün, Topuz ise 12 gün sonra 7 Aralık 2010 tarihinde yaşamını yitirdi.

TOPUZ'UN ABLASI DA DAHA ÖNCE KAZADA ÖLMÜŞ

Bursa 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' suçundan 15 yıla kadar hapsi istenen ve geçtiğimiz şubat ayında yapılan duruşmada tahliye edilen sanık Güner Çalışkan'ın yargılanmasına devam edildi. Gece boyunca sınava çalışıp okula gitmek için yola çıkan Didem Zeynep Çakar ile 6 yıl önce ablasını da trafik kazasında kaybeden Ezgi Nil Topuz'un ölümüne neden olmakla suçlanan tutuksuz sanık Güner Çalışkan, duruşmaya katılmadı.

BEKLENEN RAPOR GELDİ

Davaya her iki tarafın avukatları ile kazada yaşamını yitiren Didem ve Ezgi’nin yakınları katıldı. İstanbul Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi'nden beklenen rapor ise mahkemeye ulaştı. Hazırlanan raporda Didem Zeynep Çakar ve Ezgi Nil Topuz 'tali kusurlu' gösterilirken, araç sürücüsü tutuksuz sanık Güner Çalışkan ise 'asli kusurlu' bulundu.

Didem ve Ezgi’nin ailelerinin avukatı Seffan Kılınç hazırlanan bilirkişi raporunu kabul etmediklerini belirterek şunları söyledi:

"Sanık avukatı tarafından hukuka aykırı bir şekilde, daha önce mahkeme istemeden bir rapor hazırlandı ve bu rapor da dosyaya konuldu. İstanbul Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi de bu raporu dikkate alarak kendi raporlarını oluşturdu. Biz bu raporun dosyadan çıkartılmasını talep ediyoruz. Ayrıca bu raporu hazırlayan polis memurları ve duruşmalara katılan tanıklar hakkında suç duyurusunda bulunduk."

Sanık Avukatı Ali Özcan ise, "Rapor bizim tarafımızdan dosyaya konulmuştur ancak, Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi’nin hazırladığı raporda bizim raporumuz dikkate alınmamıştır. Bu nedenle yeniden rapor alınmasına gerek yoktur" diye konuştu.

DURUŞMA KARAR İÇİN ERTELENDİ

Mahkeme heyeti kısa bir aranın ardından avukatların son savunmalarını yapması için duruşmayı erteledi.

Duruşma çıkışı konuşan Didem ve Ezgi’nin babaları Saffet Topuz ve Sinan Çakar, adaletin er ya da geç sağlanacağını belirterek, karara göre gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyledi.

SB(FK/COŞ)