Fuar yolu Zümrüt Parkı'nda toplanan Çerkez Hakları İniyasitifi grubu üyesi 250 kişi, Kafkas halk oyunu gösterisinden sonra Kayseri Dünya Ticaret Merkezi önünde oluşturulan miting alanına, ellerinde pankartlarla yürüdü. Yürüyüş boyunca, 'Anadilde eğitim istiyoruz', 'Anadilim onurum, savaşırım korurum', 'Asimilasyona hayır', 'Anadilde televizyon istiyoruz’ sloganları atıldı.

Miting alanına üst aramaları yapılarak alınan gruba seslenen Çerkez Hakları İniyasitifi Yönetim Kurulu üyesi Kenan Kaplan, Türkiye'de yaşayan tüm farklı renklerin temsilcileri ve kurumlarıyla birlikte Çerkezlerin de yok sayıldığını iddia etti. 80 yıl sonra artık sorunlarını konuşur hale geldiklerinin altını çizen Kenan Kaplan, "Bugün artık ayağımızdaki asimilasyon prangasını söküp atmak, dilimiz ve kültürümüzün geleceğinin güvence altına alındığını görmek istiyoruz" diye konuştu. Ankara ve İstanbul'da yapılan mitinglerden sonra Kayseri'de yaşayan Çerkezler için geldiklerini anlatan Kenan Kaplan, şöyle konuştu:

"Sadece şu iki mesajımızın net anlaşılmasını istiyoruz; Birincisi, devlet imkanlarıyla ana okuldan başlamak üzere tüm örgün eğitim kurumlarında Çerkez dillerinin öğretim ve eğitim imkanının sağlanması, ikincisi de yine devlet imkanlarıyla 7 gün 24 saat Çerkez dillerinde yayın yapan radyo ve televizyon kanallarının faaliyete geçirilmesi. Bu iki maddenin özeti, Türkiye'nin tam demokratik bir ülke olması ve bunun gereği olarak Çerkezlerin de dillerini ve kültürlerini koruyup geliştirebilecekleri ortamın sağlanmasıdır. Bunun için hükümetimizden, muhalefet partilerinden yeni oluşturacakları sivil yeni bir anayasa çalışmalarında dikkate almalarını istiyoruz."

Kabartay Balkar Cumhuriyeti İnsan Hakları Derneği Başkanı Hatajuko Valeri de "Suriye'de, Ürdün'de, Türkiye'de bulunan Çerkezler dillerini korumak için ellerinden geleni yapmalıdır. Daha küçük milletler dil ve kültürlerini korurken, biz neden asimilasyona uğruyoruz" ifadelerini kullandı. Mitingde, Kafkasya’dan gelen sanatçılar şarkılar söyledi.



MÖ(OE/SS)