Prof. Dr. Metin Özkan, çalıştayda yaptığı konuşmada, Türkiye'de görüntüleme merkezlerinin ve tıbbi cihazların sayısının her geçen gün arttığını ve insanların bu merkezlere ulaşmasının artık daha da kolay hale geldiğini söyledi. Meme kanserinde erken teşhisin diğer kanser türlerindeki gibi çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Özkan, şunları kaydetti:

"Ülkemizde dünyadaki görüntülemeyle ilgili tüm gelişmeler yakından takip ediliyor. Görüntüleme, cerrahi müdahale ve ilaç tedavisiyle ilgili her türlü yenilik, bizde de uygulanıyor. Teknik gelişmeler, meme kanserinin teşhisinde büyük katkı sağlıyor. Kanser Haftası gibi çalşmalar da insanların bu alanda bilgilenmesine, dikkatlerinin çekilmesine yardımcı oluyor.''

Prof. Dr. Metin Özkan, Türkiye'de meme kanseriyle ilgili sağlıklı istatistik bilgilerinin bulunmadığını da ifade ederek, ''Amerika bu konuda ciddi araştırmalar yapıyor. Onların yaptığı araştırmaya göre her 8 ila 9 kadından birinde meme kanseri görülüyor. Türkiye'de de bu oranlara yakın meme kanseri olduğunu düşünüyorum. Meme kanseri, kanser türleri arasında yüzde 25 oranında görülüyor. Meme kanserinden ölümler, diğer kanser türlerine göre daha az oranda oluyor. En çok ölüm oranı akciğer kanserinde görülüyor. Meme kanserinde erken teşhis, hayat kurtarıyor'' diye konuştu.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Ok da çalıştayda meme cerrahisindeki yeni çalışmalarla ilgili bilgi verdi.



VD(OE/CK)