Hilton Kayseri Otel'de yapılan etkinliğe Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor, MÜSİAD Kayseri Şubesi Başkanı Ahmet Çolakbayraktar, Türk-Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz ve çok sayıda davetli katıldı. Ayrıca Macaristan'ın önceki Cumhurbaşkanının eşi Schmitt Palne Katalin Makray, uluslararası modacı Katalin Hampel, Macar halk müziği sanatçısı Nikoletta Nagy-Füredi, uluslararsı ünlü piyanist Adrienna Hauser ve çok sayıda fotoğraf sanatçısı ile mankenler etkinliğe Macaristan'dan katılan önemli isimler oldu.

Açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlikte ilk konuşmayı Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki yaptı. Kayseri'nin oldukça köklü bir geçmişe sahip olduğunu anlatan Başkan Özhaseki, "Anadolu coğrafyası bir açık hava müzesi gibidir. Kayserimiz de Anadolu'nun en kadim şehirlerinden biri. Bizler kadim bir coğrafyanın mirasçılarıyız" dedi. Kayseri'nin altyapısıyla üstyapısıyla modern bir şehir olduğunu söyleyen Başkan Özhaseki, şöyle devam etti:

"Şehir olarak dünyanın dört tarafındaki şehirlerle temastayız ve çok sayıda kardeş şehrimiz var. Son dönemlerde kardeş şehir olma talepleri arttı. Macaristan ile de yeni işbirliği başlatıyoruz. Zaten bizler Macarları akraba topluluklar olarak görürüz. Bundan dolayı kardeş şehir ilişkilerini bir an önce kurmak istiyoruz. Böylelikle ticari ilişkilerinin yanında kültür sanat ilişkileri de gelişecek. Bu kuracağımız kardeş şehir ilişkisinin kağıt üzerinde kalmamasını istiyoruz." 

Ardından Macaristan Büyükelçisi Janos Hovari bir konuşma yaparak Kayseri'den övgüyle söz etti. Konuşmasını Türkçe yapan Büyükelçi Hovari, Kayseri'ye ilk defa geldiğini belirterek "Kayseri'ye şimdiye kadar gelmemiş olmam benim büyük bir hatam. Kayseri, çok gelişmiş, çok kalkınmış bir büyükşehir, Anadolu'nun kalbidir" dedi. Macarlarla Türkler arasındaki yakın ilişkilerden söz eden Büyükelçi Hovari, bu sıcak ilişkilerin gelişerek sürmesi gerektiğini ifade etti.

Macaristan'ın bir önceki Cumhurbaşkanı ve eşinin Türkiye'ye yaptıkları bir ziyarette Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünisa Gül ile çok sıcak bir dostluk kurulduğunu söyleyen Büyükelçi Hovari, etkinlik hakkında da bazı bilgiler verdi. Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor yaptı. Kayseri'de olmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden Başkonsolos Gabor, "Macaristan Büyükelçimizi konuşmasını sizin harika dilinizle yapabildiği için çok kıskandım. Umarım bir sonraki konuşmamızda ben de Türkçe konuşurum" dedi.

FİRST LADY MACAR KIYAFETLERİNİ TANITTI

Konuşmalar ardından geleneksel Macar kıyafetlerinin tanıtıldığı bir defile yapıldı. Defilede Macaristan'ın bir önceki cumhurbaşkanının eşi Schmitt Palne Katalin Makray de mankenlerle birlikte podyuma çıkararak Macar kıyafetlerini tanıttı. Defile sonunda uluslararası modacı ve defilenin organizetörü Katalin Hampel, kendisine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünisa Gül tarafından hediye edilen kıyafetle podyumdaki yerine aldı. Daha sonra Macar halk müziği sanatçısı Nikoletta Nagy-Füredi, Macar şarkılarını seslendirdi. Etkinlikte ünlü piyanist Adrienna Hauser de katılımcılara bir müzik ziyafeti sundu. Ardından Macar fotoğraf sanatçıları tarafından hazırlanan serginin açılışı yapıldı. Oldukça renkli görüntülerin yaşandığı etkinlik Macar yemeklerinin yenilmesi ile sona erdi.



OE(OE/İD)