Kayseri'nin Pınarbaşı İlçesi'nde Emniyet Müdürlüğü'ne intihar saldırısıyla ilgili şehit ve yaralı sayısı değiştiği için verdiğimiz tüm haberleri gelişmelere göre yeniden toparlayıp veriyoruz.

-----------

YENİDEN

Oktay ENSARİ- Demet ÖZTÜRK- Vedat DOĞAN/PINARBAŞI (Kayseri), - KAYSERİ'nin Pınarbaşı İlçesi'nde bu sabah saat 09.45 sıralarında Emniyet Müdürlüğü'ne patlayıcı yüklü otomobille düzenlenen intihar saldırısında polis memuru Ahmet Geben şehit oldu, 7'si polis 17 kişi yaralandı. İntihar saldırısını gerekleştiren 3 teröristten 2'si infilak ettirdikleri araç içinde, 1'i de çatışmada öldü. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, önce öldüğü açıklanan Emniyet Müdürlüğü'nde görevli teknisyen İsmail Sakın'ı doktorların yaşama döndürdüğünü açıkladı.

Biri kadın PKK'lı 3 terörist, 06 E 1819 plakalı otomobille başka bir hedefe giderken, ilk olarak Kahramanmaraş'ın Göksun İlçesi'nde fark edildi. Kahramanmaraş- Kayseri karayolunda yol kontrolü yapan jandarma ekibi, şüphe üzerine aracı durdurmak istedi. Ancak teröristler 'dur' ihtarına uymadı ve Uzman Çavuş Altan Çamkara'ya çarparak kaçtı. Yaralanan uzman çavuş Göksun Devlet Hastanesi'nde yapılan ilk müdahalenin ardından Kahramanmaraş Şehir Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.

TERÖRİSTLER TAKİBE ALINDI

Polis ve jandarmanın takibe aldığı otomobildeki teröristler, Sarız üzerinden 60 kilometre uzaklıktaki Pınarbaşı'na geldi. Takipte olduklarını ve asıl hedeflerine ulaşamadan yakalanacaklarını anlayınca teröristler Pınarbaşı Emniyet Müdürlüğü'ne intihar saldırısı için yöneldi.

Polis lojmanlarının da bulunduğu Emniyet Müdürlüğü önüne gelen otomobilden şüphelenen polisler, aracı durdurmak istedi. Bu sırada araçtan inerek Emniyet Müdürlüğü'ne girmek için koşmaya başlayan terörist polislere el bombasını attı, araçtakiler de ateş açtı. Emniyet Müdürlüğü'ndeki polisler teröristlere anında karşılık verdi. Binaya ulaşamayacaklarını anlayan teröristler, lojmanların önündeyken araçtaki patlayıcıları infilak ettirdi.

Kulakları sağır eden patlamayla ortalık kan gölüne dönerken, polis memuru Ahmet Geben olay yerinde şehit oldu, 17 kişi de yaralandı. Saldırıyı gerçekleştiren 3 terörist de parçalanarak öldü.

Yaralılardan durumu ağır olan trafik polisi Mehmet Yaşar Koyuncu ve teknisyen İsmail Sakın, ambulans helikopterle Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Polis eşi Emine Işık ve 5 yaşındaki kızı Yağmur da ambulansla aynı hastaneye götürülerek tedavilerine başlandı. Pınarbaşı ve Kayseri'deki hastanelerde tedavi altına alınan diğer 13 yaralıdan 5'i ayakta tedavilerinin ardından taburcu edildi.

BAKAN ŞAHİN: BİR ARKADAŞIMIZ HAYATA DÖNDÜRÜLDÜ

Saldırıda ağır yaralar alan ve ambulans helikopterle Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi'ne götürülen teknisyen İsmail Sakın'ın önce şehit olduğu, daha sonra yaşama döndürüldüğü açıklandı. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin yaptığı açıklamada, Emniyet Müdürlüğü'nde görevli teknisyen İsmail Sakın'ın durumuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Bir polis memurumuz maalesef şehit oldu. Önce doktorların hayatiyetini kaybettiğine karar verdiği ama sonradan hayatiyet belirtisi, refleksleri verip tekrar hayata döndürülmeye çalışılan arkadaşımızın ise durumu ağır. 7 yaralının daha durumu ağır. Toplam yaralı sayısı 18.Durumu ağır 7 kişi var, 10 da hafif yaralımız var. Canlı bomba eylemini gerçekleştiren iki kişi zaten tanınmaz halde parçalanmış vaziyette. Onlar da hayatlarını kaybettiler. Hayatlarını kaybederken de bir arkadaşımızın hayatına mal oldular. Terör gerçeğini bir kez daha ülke olarak millet olarak yaşamış olduk."

TAKİPTE NEDEN ATEŞ AÇILMADI?

Bakan Şahin, teröristlerin asıl hedefinin polis merkezi olmadığını düşündüklerini belirterek, "Asıl niyetlerinin, nihai hedeflerinin polis merkezi olmadığını düşünüyoruz. Takip sonucu oraya yönlenmiş olabilirler" dedi. Şahin, takipte neden müdahale edilmediğini de şöyle açıkladı:

"Polisimiz, jandarmamız aracı fark etti, takip etti ama takip ettikleri aracın içindekileri, belki evinin ekmeğini kazanmaya çalışan ama trafikten kaçan birileri zannedip arkadan ateş etmek yerine takip etmeyi tercih etti ve sonuçta da bu yaşanmış oldu. Şu an itibariyle bir şehidimiz var. Hayata döndürülmeye çalışılan, ağır yaralı kişi için de büyük ihtimamla tıbbi çalışmalar devam ettiriliyor."

KAHRAMAN POLİS CAN KAYBINI ÖNLEDİ

11 yıllık polis memuru 38 yaşındaki Ahmet Geben'in patlamayla olay yerinde şehit olduğu açıklandı. Ahmet Geben'in evli ve 3 çocuk babası olduğu ve Kahramanmaraş Göksun nüfusuna kayıtlı olduğu belirtildi.

Emniyet Müdürlüğü ve polis lojmanları önüne gelen 3 teröristin bulunduğu otomobili gören Ahmet Geben, hemen bulunduğu araçtan inip üzerine gelen teröristlere 'Dur' ihtarında bulundu. Ancak teröristler, ateş açmaya başladı. Bu arada koşarak binaya yaklaşan terörist de elindeki el bombasını binaya fırlattı. Bu bombanın patlaması sırasında Ahmet Geben şehit olurken, binadaki arkadaşlarının canını kurtarmış oldu. Şehit polis Ahmet Geben için yarın sabah Kayseri Emniyet Müdürlüğü önünde tören düzenlenecek.

TEKNİSYEN SAKIN MAKİNEYE BAĞLI

Öte yandan Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği'nden açıklama yapıldı ve sivil memur İsmail Sakın'ın, Beyin Cerrahi Yoğun Bakım servisinde beyin ameliyatı geçirdiği, durumunun kritik olduğu ve sürekli uyutulduğu, makineye bağlı olarak yaşatıldığı belirtildi.

Açıklamada Yağmur Işık, Emine Işık ve Mehmet Yaşar Kuyumcu'nun da tedavilerinin sürdüğünü açıkladı. Başhekimlik yaptığı açıklamada, "Acil Serviste ilk müdahalelerinin ardından yaralılardan Yağmur Işık Çocuk Cerrahi servisinde, Emine Işık Göz Hastalıkları servisinde, Mehmet Yaşar Kuyumcu Beyin Cerrahi servisinde tedavi altına alınmışlardır. İsmail Sakın ise Beyin Cerrahi Yoğun Bakım Servisi'nde makineye bağlı olarak yaşatılıyor" denildi.

EMNİYET GENEL MÜDÜRÜ: 1 ŞEHİDİMİZ VAR

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar da Kayseri'de yaralı polis ve vatandaşları ziyareti sırasında gazetecilerin sorusunu üzerine, "Şu anda 1 şehidimiz, durumu ağır ve net olmayan yaralılarımız var" demekle yetindi. Emniyet Genel Müdürü Kılıçlar, Pınarbaşı ilçesindeki incelemelerinin ardından, Kayseri kent merkezine gelerek Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yatan yaralılara ziyaret etti. Medyaya kapalı olarak Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, milletvekilleri Sadık Yakut ve İsmail Tamer'in de katıldığı ziyaretten sonra gazetecilerin ısrarlı sorularını yanıtlayan genel müdür Mehmet Kılıçlar, "Şu anda bir şehidimiz. Durumu ağır ve net olmayan yaralılarımız da var. Tedavileri sürüyor'' diye konuştu. Heyet daha sonra Acıbadem Kayseri ve Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dünya ve Sevgi Özel hastanelerine geçerek, olayda yaralananlara geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

'İKİ KEZ PATLAMA OLDU'

Olay sırasında bir olayın şüphelisi olarak Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltında olan ve yaralanarak hastaneye kaldırılan Hacı Uçan, yaşadıklarını anlattı.

Hacı Uçan, "2 kez patlama oldu. Beton parçaları üstüme sıçradı. Çok korktum. Polis memurlarıyla birlikte yere yattık. Yukarıdan 'Bomba atıldı' diye sesler yükseldi. Sonrasını, bayıldığım için hatırlamıyorum" dedi.

Saldırıda ölen 3 teröristin vücutlarının tamamen parçalandığı, sadece bacak parçalarının kaldığı belirtildi. Teröristlerin kimliklerinin saptanması için ceset parçaları güçlükle toplandı.

Bu arada Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, TBMM Başkanvekili ve AK Parti Kayseri Milletvekili Sadık Yakut, AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer ve CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu, İl Emniyet Müdürü Cuma Ali Aydın, olayın meydana geldiği Pınarbaşı Emniyet Müdürlüğü, Polis Misafirhanesi ve lojmanlarında inceleme yaptıktan sonra, açıklamada bulunmadan, ilçeden ayrıldı.

TERÖRİSTLERİN BİRİ KADIN

Pınarbaşı İlçesi'ne gelerek, olay yerinde inceleme yapan ve yetkililerden bilgi alan Kayseri MHP Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, ardından basın mensuplarına açıklama yaptı. Ölen 3 teröristten 2'sinin erkek, 1'inin de kadın olduğunun belirlendiğini söyleyen Halaçoğlu, şöyle konuştu:

"Teröristler, Kahramanmaraş'tan Pınarbaşı İlçesi'ne kadar güvenlik güçlerinden kaçarak gelmişler. Bize göre olayda bir güvenlik zafiyeti yok. Olayda 1'i kadın olmak üzere 3 terörist parçalanarak ölmüştür. Şehidimize rahmet, yakınlarına ve emniyet güçlerimize başsağlığı diliyoruz. Oslo'ya gidenler, bunları da düşünsün. Teröristlerle pazarlık olmaz. Polisin yetkileri artırılmalı, yetki olmadığı için polis müdahale edememiştir. Daha dün 15 askerimizi 'teröristleri öldürdü' diye tutuklayanlar bunları iyi düşünsün."