Murat Şirvanlı, Kayseri Barosu'nda düzenlediği basın toplantısında, Çek Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın alacakların haklarını ve mağduriyetleri düşünülmeden, sadece çek borçlularına yönelik rahatlama sağlamak ve ülke ekonomisinin iyi olduğu izlenimini oluşturmak adına, popülist yaklaşımlarla hazırlandığını ifade etti. Tasarının, yeni sorunların doğmasına neden olacağını belirten Şirvanlı, şunları söyledi:

''Alacaklı-borçlu dengesi korunmadan, karşılıksız çek sorununa bir çözüm getirmeden alelacele TBMM'ye sunulan bu tasarı, yargının iş yükünü daha da artıracak, mafyalaşma, ihkakı hak, silahla yaralama gibi suçların artmasına neden olacak, özellikle toplumdaki adalet, hak arama ve yargıya güven duygusunu ağır biçimde zedeleyecektir. Karşılıksız çeklerde hapis cezasının kaldırılıyor olması, karşılıksız çeklerde büyük bir artış yaşatacak, ülke ekonomisi ve ticari hayatı felce uğratacaktır.''

Şirvanlı, mevcut çek kanununun, alacaklıların hakları açısından yeterli olmadığını da savunarak, ''Çek suçlarına sadece parasal açıdan ve borçluların gözüyle bakılması doğru değildir. Asıl niyet, alacakların korunması ile ticaret hayatının güvence altına alınması olmalıdır. Bütün bu nedenlerle bu yasa tasarısı geri çekilmeli, karşılıksız çek sorununa adil ve hakkaniyetli, alacaklı ve borçlu dengesi korunarak, kalıcı bir çözüm bulunmalıdır'' diye konuştu.

Baro Başkanı Murat Şirvanlı, ceza kanunlarında yapılan bazı değişikliklerle toplumun suç işlemeye özendirildiğini, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) kıt'a, karargah ve kurumlarında yapılacak arama ve diğer adli işlemlerle ilgili fıkranın kaldırılması sonucu, TSK'nın özellikle iç disiplin, terfi, tayin ve atama işlemlerinin zarar göreceğini de kaydetti.



VE(OE/CK)