Eskişehir'den 10 gün önce çıktıkları Ege ve Akdeniz turu kapsamında Fethiye'ye gelen Sercan Erdemtaş ile Orkun Çay, Ölüdeniz Beldesi'ndeki dünyaca ünlü Kelebekler Vadisi'nde konaklamak istedi. Vadiye kayalıklardan iniş yapmak için dün saat 14.00'te Faralya Köyü Hisar Mahallesi'ne ulaşan Erdemtaş ve Çay, yön tarifi aldıktan sonra 300 metre yüksekliğindeki kayalıklardan inişe başladı. Ancak yön tabelalarını dikkate almadıkları için yanlış güzergah seçen Erdemtaş ve Çay, kayalıklarda mahsur kaldı. 50 metre kadar indikten sonra daha fazla ilerleyemeyen gençler, başka bir bölgeden turistlerin yukarı tırmandığını görünce yanlış yolda olduklarını anladı. Bunun üzerine geri tırmanmayı deneyen Sercan Erdemtaş ve Orkun Çay başarılı olamayınca cep telefonuyla jandarmadan yardım istedi. Şarjı bitmek üzere olan cep telefonu, iki arkadaş bulundukları yeri tarif ettikten sonra kapanırken, Erdemtaş ve Çay, Kelebekler Vadisi'ni çevreleyen sarp kayalıklarda yardım beklemeye başladı.

4 SAAT SONRA KURTARILDILAR

Saat 16.00'da gelen ihbar üzerine harekete geçen Ölüdeniz Jandarma Karakol Komutanlığı'na bağlı ekipler mahsur kalınan bölgenin sarp oluşunu dikkate alarak AKUT'tan destek istedi. Fethiye AKUT ekibi hazırlıklarını tamamladıktan sonra kayalıklarda mahsur kalan gençleri kurtarmak için Hisar Mahallesi'ne geldi. Öncelikle Erdemtaş ve Çay'ın yerini belirleyen ekipler, kurtarma operasyonu için çalışmalara başladı. Bölgenin sarp ve tehlikeli olması nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alan AKUT ekibi, hazırladıkları istasyondan halatlarla inişe geçti. Yaklaşık 50 metrelik inişin ardından Sercan Erdemtaş ve Orkun Çay'a ulaşan ekipler, onları yukarı çekmek için hazırlıklara başladı. Halatlara bağlanan iki arkadaştan önce Orkun Çay, ardından da Ercan Erdemtaş, mahsur kaldığı kayalıklardan çıkarıldı.

Yaklaşık 2 saat süren kurtarma çalışmasının ardından kayalıktan çıkarılan Çay ve Erdemtaş'ın yorgun ve bitkin oldukları gözlendi. Buna rağmen neşeli tavırlarıyla dikkati çeken gençlerin genel sağlık durumlarının iyi olduğu belirlendi.

'YÖN TABELASINI HİÇ GÖRMEDİK'

Amaçlarının Kelebekler Vadisi'ne inmek olduğunu belirten Orkun Çay, yanlış yolu seçtikleri için kayalıklarda asılı kaldıklarını söyledi. Şarjı bitmek üzere olan cep telefonuyla polisi aradıklarını anlatan Çay, "Polis bizi jandarmaya yönlendirdi. Jandarma ile görüştükten sonra da telefonum kapandı. Sonrasında da beklemeye başladık. Şimdi ise buradayız" diye konuştu.

Tatil için 10 gün önce Eskişehir'den hareket ettiklerini ifade eden Çay, yolu gösteren tabela ve kırmızı çizgileri görmediklerini belirtti.

Mahsur kaldığı kayalıklarda oturacak yer olmadığı için saatlerce ayakta yardım bekleyen Sercan Erdemtaş ise "Saatlerce aşağıda kaldık. Kelebekler Vadisi için yola çıkmıştık ama inemedik. Şu an için kendimi iyi hissediyorum. Yardım eden herkese teşekkür ederim" dedi.

Fethiye AKUT ekip lideri Ersin Gür, bir operasyonun daha başarıyla sonlandırıldığına değinerek, bölgede sıkça kurtarma çalışması yaptıklarını anlattı. Vadide keşfe çıkan turist ve tatilcilerin sık sık kayalıklarda mahsur kaldığını vurgulayan Gür, bölgede gezintiye çıkanların bu tehlikeler konusunda uyarılmasını istedi.

Mahsur kaldıkları kayalıklardan kurtarılan Sercan Erdemtaş ve Orkun Çay, daha sonra tatillerine devam etmek üzere bölgeden ayrıldı.



ET(SU/CK)