'Kutsal dağın emanetleri' olarak bilinen Söke'ye bağlı Karakaya Köyü'ndeki 1400 metre yüksekliğe sahip Latmos Dağları'na tırmanan gruba, Aydın Kültür Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD) yöneticileri ile 25 yıldan bu yana bölgede çalışmalar yapan Berlin Arkeoloji Enstitüsü Arkeologu Dr. Anneliese Peschlow da eşlik etti.

Organizasyonu yapan Aktüel Arkeoloji Dergisi Editörü Mehmet Yezdan, Latmos Dağları'ndaki kaya resimlerinin hem Türkiye'nin, hem de dünyanın korunması gereken kültürel miraslarından biri ve belki de en önemlisi olduğunu vurguladı. Yezdan, "Günümüzden 8 bin yıl önce bölgede yaşayan insanların elinden çıkma bu kaya resimlerinde dönemin aile yaşamı, düğün gibi toplumsal ilişkiler konu edilmiş. Eşi benzeri olmayan bu kaya resimleri son yıllarda sayıları hızla artan taş ocakları nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Eğer bu taş ocaklarının faaliyetleri engellenemezse 8 bin yıllık hafızamız, Anadolu'nun belleği yok olacak. Yok edilen her eser Anadolu'nun kültür mozaiğinden çalınan bir parça. İsteğimiz bu kültür katliamının durdurulması" diye konuştu.

Bölgede 25 yıldır çalışma yapan Dr. Anneliese Peschlow da bugüne kadar bulunan ve benzeri olmayan 170 kaya resminin büyük bölümünün tescillendiğini söyledi. 'Latmos'a dokunma' yazılı pankart açarak taşocaklarını protesto eden grup, daha sonra kaya resimlerini inceledi. Dr. Anneliese Peschlow, gruba kaya resimlerini tanıtıcı bilgiler verdi.



LS(AÖ/SS)



--- KUTU ---


LATMOS KAYA RESİMLERİ

Latmos Dağları'ndaki kaya resimlerinin ana konusu insan. Bulunan 170 resimde 500 insan figürü tespit edildi. Bunun yanında bezemeler, işaretler ve semboller de görüldü. Hayvan betimlemeleri yok denecek kadar az. Ayrıca en çok dikkat çeken kaya resimlerinde hiç savaş betiminin bulunmaması. Grupların çoğunluğunu kadın erkek çifti oluşturuyor. Resimlerin konusu hep aile. Şenlik ve düğün törenlerini anlatanlar da var. Kaya resimlerinin boya maddeleri, Latmos Dağı'ndan çıkan demir oksitten elde edilmiş. Boya maddeleri toz haline getirilip bir sıvıyla karıştırıldıktan sonra parmakla veya başka bir gereçle kayalara sürülmüş.