Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde hava sıcaklığı 35 derece olarak ölçülürken, nem oranı yüzde 54'e ulaştı. Ramazan ayı ile birlikte bunaltıcı seviyelere çıkan hava sıcaklıkları özellikle çalışanların zor anlar yaşamasına neden oluyor. Ancak kavurucu sıcaklardan şikayet etmeyen işletmeler de var. Bunlardan biri ilçedeki tek buz üretim tesisi olan Fethiye Belediyesi Buz Fabrikası. 'Sıfır' derecenin altında çalışan buz fabrikası işçileri, kavurucu sıcakların hakim olduğu bu günlerde hallerinden oldukça memnun. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte üretilen buz kalıplarını depolayan çalışanlar, gün içerisinde buzları parçalayarak müşterilerine teslim ediyor. Fabrikadan en fazla buzu fırıncı ve balıkçılar talep ediyor. Balıkçılar tezgahlarındaki balıkların bozulmaması için buzda bekletirken, fırıncılar ise sıcak havada ekmek hamurlarının erken kabarmasını önlemek için buza ihtiyaç duyuyor.

TALEP PATLAMASI YAŞANIYOR

Fethiye Belediyesi Buz Fabrikası işletmecisi Hüsamettin Aykırı, sıcak havaların buza olan talebi artırdığını belirtti. Fırıncılardan gelen talebe dikkat çeken Aykırı, balıkçıların ise yaz kış buz talep ettiğini söyledi. Hava sıcaklıklarının son günlerde mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla birlikte fırıncıların hamur yoğurmak için buz kullanmak zorunda kaldığına dikkat çeken Aykırı, buza olan talebin arttığına değindi. Haziran ayında fabrikadan günlük 100 kalıp buz kalıbı çıkışı olduğuna işaret eden Aykırı, "Temmuz ayının başından beri günlük üretim 150-160 kalıba kadar çıktı. Üretim 2 ay boyunca bu şekilde devam edeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

EN ÇOK TALEP FIRINLARDAN

Fethiye'de fırıncılık yapan Fevzi Uysal ise sıcakların hamurların mayalanma sürelerini kısalttığını bunun da hamurun erken kabarmasına yol açtığını anlattı. Uysal, "Hamuru mayalamadan önce içine buz atıyoruz. Bu şekilde hamurun erken kabarmasını engelliyoruz. Yaz sezonu bitene kadar da bu şekilde devam edecek gibi gözüküyor" dedi.