Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Doç. Dr. Yakup Kaska, yeşil kaplumbağalardan Akdeniz’de bilinen sadece 500 tane kaldığını söyledi. Doç. Dr. Kaska, "Bunun nedeni ise Avrupalılar’ın çorbasını çok sevmeleri. Balıkçıların sürek avına çıkar gibi avlanmaları nedeniyle yeşil kaplumbağaların nesli tükenme aşamasına geldi. Bu nedenle de avlanmaları dünyada yasaklanıp, koruma altına alındı" dedi. Doç. Dr. Kaska, yeşil kaplumbağalarla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

"Bu tür, caretta caretta’ya oranla et değil ot obur. Su altındaki deniz çayırları ve yosunlarla beslenir. Caretta caretta ise daha çok deniz anası, midye, balık ve yengeç yemekte. Yeşil kaplumbağalar, yumurtlamak için yüzde 80- 90 Adana, Hatay ve Mersin kıyılarını tercih eder. Yuvalama sadece bu bölgede olurken, beslenmek için ise tüm Akdeniz’i dolaşırlar."

150 YILA KADAR YAŞIYORLAR

Yeşil kaplumbağanın en belirgin özelliğinin adından da anlaşıldığı gibi renginin daha çok yeşile yakın olması olduğunu kaydeden Doç. Dr. Kaska, "Caretta caretta daha çok kahverengidir. İkisinin arasındaki bir başka fark ise kabuklarındaki plak sayısı. 150 yıl yaşayabilen yeşil kaplumbağada, carettaya oranla daha az plak bulunur. Ağırlıkları ise 100- 150 kiloya ulaşabiliyor" dedi.

Kaska, Marmaris’te işkenceyle öldürülen kaplumbağanın tahmini yaşının ise 8- 10 olduğunu kaydetti.



MS(AÖ/COŞ)