Olay, İspir İlçesi'ne 25 kilometre uzaklıkta, Çoruh Nehri ile Kaçkar Dağları arasında kalan vadide bulunan 200 nüfüslu Yeşilyurt Köyü'nde geçen 31 Ağustos 2011 günü meydana geldi. Öğle saatlerinde ağaçtan dut toplayan 3 çocuk babası, İspir Halk Eğitim Merkezi Müdürü 54 yaşındaki Ömer Yılmaz, aniden karşısına çıkan ayının pençe darbeleri sonucu öldü. Ömer Yılmaz'ın öldürülmesinden kısa süre sonra 500 metre uzaktaki Koptur Mevkii'nde, 70 yaşındaki Miyese Yılmaz da ayı saldırısı sonucu öldü.

ÖLEN İKİ KİŞİ İÇİN TOPLAM 252 BİN LİRALIK TAZMİNAT DAVASI 

Erzurum Barosu avukatlarından Sadullah Kara, Orman ve Su İşleri ile İçişleri Bakanlıkları adına Erzurum Valiliği hakkında 22 Kasım 2011 tarihinde dava açtı. Erzurum 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde Ömer Yılmaz için geride kalan eşi ve üç çocuğu için 132 bin lira maddi, manevi; 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesinde Miyese Yılmaz için de 120 bin liralık manevi tazminat davası açan Sadullah Kara, Türkiye'de bir ilk olarak nitelendirdiği davalarla ilgili şunları söylemişti:

AYILARI TERÖRİSTLERE BENZETMİŞTİ

"Ayıları korurken insanları da bunlardan korumamız gerekli. Tedbirlerin, idareciler tarafından alınması gerekir. Doğanın, tabiatın dengesini korumak adına tabii ki bunları koruyacağız ama, bunları korurken bunun bedelini bir iki ailenin ödemesi doğru olmaz. Terör örgütü PKK'nın yaptığı katliamlarda öldürülenlere tazminat ödeniyor. Yine nasıl ki yapılan saldırılarda ölenlerin PKK ile özel husumeti yoksa bizim olayımızda da devletin korumaya aldığı ayılarla müvekkillerimin murislerinin bir husumeti bulunmamaktadır. Vahşi hayvanların yaşadıkları birçok ülkelerde bu hayvanların nesillerini korumak için alınan tedbirlerin yanında ayrıca çevreye, insanlara zarar vermemeleri için etrafları korumalı çitlerle çevrilmiş ve gerekli diğer tedbirler de alınmıştır. Şayet bu hayvanlar buralarda bu tedbirler alınmadan yaşayacaklar ise o zamanda insanların bu bölgelerde yaşamlarına evi, köy, mahalle, belde, ilçeler kurulmasına İçişleri Bakanlığımızın izin vermemesi gerekir. Bu izin verilmesine veya buralarda yerleşim yerlerinin kurulmasına engel olmadıkları halde bu vahşi hayvanlardan insanları koruyan tedbirleri almaya ve bu hayvanların vurulmasına yasak koyan davalı idareler müvekkillerimin murisinin ölümünden sorumludurlar."

DAVALARDAN BİRİ SONUÇLANDI

Erzurum 3'ncü Asliye Hukuk Mahkemesi'nde bugün görülen davada saldırıda ölen Miyase Yılmaz için karar çıktı. Mahkeme, Miyase Yılmaz'ın ayının saldırısına uğrayarak ölmesinde Orman ve Su İşleri ile İçişleri Bakanlıklarını tedbir ve önlem almadığı gerekçesiyle birinci derecede kusurlu bularak 30'ar bin liradan toplam 60 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi.

Halk Eğitim Müdürü Ömer Yılmaz için açılan maddi ve manevi davanın devam ettiğini vurgulayan Sadullah Kara, "Sonucu olumlu olarak değerlendiriyoruz. 120 bin liralık dava açmıştık. Mahkeme 60 bin lira ödenmesini uygun gördü. Mahkemenin taktiridir. Mahkeme, kararıyla idarenin kusurlu olduğunu belirtmiştir" dedi.