Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Birdal, Türkiye'nin en güzel manzaralı havaalanının Kastamonu’da açılacağını söyledi. Birdal, inşaat çalışmaları süren Kastamonu Uzunyazı Havaalanı'nın yapım çalışmalarını incelemek için helikopterle kente geldi. Çalışmaların sürdüğü havaalanı ve terminal binalarını kontrol etti. Kastamonu Havalimanı'nın bu yıl sonu, Iğdır Havalimanı'nın bu ay içinde hizmete açılacağını, Elazığ'a da yeni tesisler yapıldığını anlatan Birdal, şunları söyledi:

HAVALİMANLARIMIZIN BÜYÜK KISMI ŞANTİYE GÖRÜNÜMÜNDE

"Bingöl Havalimanı'nın inşaatı bitmek üzere, 2012 yılı içinde açılacak, Şırnak Havaalanı ile Hakkari Yüksekova'da inşaat devam ediyor. Kars Havalimanı'na yeni iç ve dış terminal binası yapıyoruz, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak arasında bölgesel havalimanı olan Zafer Havalimanı'nın inşaatı sürüyor. 29 Ekim 2012'de oranın açılışını yapacağız. Havacılık alanında Türkiye'nin dört bir köşesindeki havalimanlarımızın büyük kısmı şantiye görünümdedir. Türkiye'nin havacılıktaki bu gelişimine ayak uydurabilmek için bu tesisleri yapmak ve önceden hazırlamak durumundayız" dedi.

HAVAALANININ DEVAMLILIĞI KASTAMONU'LUNUN ELİNDE

Birdal, yapılan havaalanın devamlılığını Kastamonu halkının sağlayacağını belirterek, "Arz-talep dengesi oluştuğu takdirde sefer yapılabilir. Yoksa devlet zoruyla hiçbir şirketi 'buraya sefer yapacaksın' diye zorlayamazsınız. Uçağın zarar etmeyeceği derecede bir koltuk sayısına sahip olarak uçuşlarını gerçekleştirirlerse, seferi sürdürürler. Vatandaşlara ve sivil toplum kuruluşlarına çok önemli görevler düşüyor. Türkiye'de havalimanların gelişmesi ve bakanlığımızın uygulamaya koyduğu havacılık politikasıyla iç hatlarda 2003'te 8,5 milyon olan yolcu sayımız, 2011'de 58 milyonun üzerine çıktı. Bu vatandaşlarımızın yaklaşık 15 milyonu ilk defa uçağa binenler. Politika değişikliğiyle birlikte havayolu sektöründeki bilet fiyatları aşağıya çekildi. Sektör rekabete açıldı. Fiyatlar ucuzlayınca daha çok vatandaşımız uçağa binebilir hale geldi. Sayın bakanımızın 'Hava yolu halkın yolu' olduğu söyleminin altında yatan da budur" dedi.

Kastamonu Uzunyazı Havalimanı yapım çalışmalarını yerinde inceleyen Birdal, "Buraya gelen yolcular, bu muhteşem yeşillik karşısında yorgunluklarını giderecekler. Kastamonu havaalanı manzarası bakımında Türkiye’nin en güzel havaalanı olacak. Buna inanıyorum" dedi.