Sağlık İl Müdürü Mustafa Kasapoğlu, vatandaşların soğuk havalarda yüz felci riskine karşı dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Soğuk havanın yüz felcine davetiye çıkardığını belirten Kasapoğlu, “Bazı yüz felci vakalarının nedeni bilinmez ancak bir çoğuna soğuk ve rüzgarın neden olduğunu biliyoruz. Bu noktada vatandaşlarımız özellikle sıcaklıkların çok düşük seyrettiği bu günlerde daha dikkatli olması gerekir. Soğuk ve rüzgarlı hava yüzdeki virüsleri tetikler ve yüz kaslarını kontrol eden sinirlerin uçlarında ödem oluşur. Sinir uçlarındaki bu tahribatta yüz felcine neden olur” diye konuştu.

YÜZ ISLAKSA SOĞUĞA ÇIKMA

Vatandaşların yüzleri ıslakken soğuğa çıkmaması gerektiğini belirten Kasapoğlu, “Kapalı alanlarda hava sıcak, açık alanlarda havalar oldukça sert ve soğuk olur. Sıcak ve soğuk alana geçişteki ani değişmeler yüz felci riskini artırır. Yüz felcinden yüzün sağ ya da sol yarısı etkilenerek göz kapanmaz ve ağız bir tarafa doğru çekilir. Beraberinde kulak arkasında ağrı, tat duyusunda azalma, gözde yaşarma, işitmede aşırı duyarlılık olabilir. Böyle bir durumda hemen doktora başvurulmalıdır. Yapılacak egzersizlerle bir iki ay içerisinde felcin düzelmesi mümkündür” dedi.

Kasapoğlu, “Soğuk havaya çıktığımızda yüz ve boynu atkı ile korumalıyız. Ayrıca yüz felcine karşı yüz kaslarımızı sakız çiğneyerek hareket ettirerek koruyabiliriz” diye konuştu.