Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Ankara'dan özel uçakla Sivas'a geldi. Karzai'ye, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de eşlik etti. Havalanında Vali Zübeyir Kemelek ve protokol tarafından karşılanan Karzai ve bakanlar, daha sonra Türkiye ile Afganistan arasında imzalanan mutakabat çerçevesinde Afgan polis adaylarının eğitim gördüğü Polis Meslek Yüksekokulu'na geçti.

ATATÜRK ETKİSİ

Okulu gezerek eğitim çalışmaları hakkında bilgiler alan Karzai, konferans salonunda ikinci dönem eğitimi kapsamında kentte bulunan 500 Afgan öğrenci ile bir araya geldi. Karzai, buradaki konuşmasında iki ülkenin Atatürk döneminden bu yana iyi ilişkiler içerisinde bulunduğunu ve son 10 yılda bu ilişkileri daha da artırdığına dikkat çekti. Dönemin Afgan kralı Amanullah Han ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk arasındaki bir sohbetten bahseden Karzai, "Afgan Kralı, Afganistan'da bazı değişiklikler yapmak için işe başladığında Mustafa Kemal Atatürk kendisine, 'Adımları dikkatli atalım' demiştir. O zaman Afganistan gelişmek, ileri gitmek ve başka ülkelere yetişmek istiyordu ama ülkenin güvenliği yeteri kadar güçlü değildi. Türkiye lideri Mustafa Kemal Atatürk zamanında adımlarını sağlam, düşünerek ve dikkatlice attı ve gereken değişimleri sağladılar ve ülkelerini geliştirdiler" dedi.

'YAŞASIN TÜRKİYE'

Afgan öğrencilere de seslenen Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, ülkesinin gelişmek için önemli adımlar attığına dikkat çekerek, bu gelişmeleri sağlama görevinin onlara düştüğünü dile getirdi. Karzai şöyle devam etti:

"Siz genç öğrencilerimiz ve genç polislerimiz, Afganistan'ın gelişmesi ve kalkınması için kendinizi köprü yapacaksınız. Sizin sayenizde bu gelişme ve kalkınma kervanı köprüden geçecektir. Afganistan'ın sadece toprak bütünlüğünü koruyan değil, onların gelişmesine vesile olan sizlersiniz. Dolayısıyla sizler, ülkemizin gelişmesi için bu toprakların daha da kalkınması için önemlisiniz. Dolayısıyla size bu eğitim programını sağlamış olan dost ve kardeş ülke Türkiye Cumhuriyeti'nden istifade edecek ve fırsatları iyi değerlendireceksiniz. Siz Afganistan'ın güvenliği ve gelişmesi için en önemli, değerli ve kıymetli zenginliğimizsiniz. Dolayısıyla zamanınızın hiçbir dakikasını boşa harcamayarak sizin hizmetinizde olan bu arkadaşlardan iyi faydalanıp kendinizi yetiştirecek, Afganistan'ın güçlü olması için elinizden geleni yapacaksınız."

Sözlerini 'Yaşasın Türkiye' ifadesiyle tamamlayan Cumhurbaşkanı Karzai, Afgan polislerin eğitimi ile ilgili çalışmaya destek veren ABD ve Japonya'ya da teşekkür etti. Karzai daha sonra polis adayı öğrenciler ile yakından ilgilenerek hatıra fotoğrafı çektirdi.

Konuk Cumhurbaşkanı ile bakanlar Yılmaz ve Şahin ziyaret programının ardından havayolu ile Sivas'tan ayrıldı.



HY(EA/CK)