Karun, Barış ve İşbirliği Yolu Projesi’nin tanıtımı için Oskar Pastanesi’nde düzenlenen basın toplantısına, İtalya Prato Tekstil Müzesi Müdürü Filippo Guarini ve Yunanistan Tragilos Müzesi Uzmanı Apostolina Tsaltampasi, Uşak Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk ile Uşak Arkeoloji Müzesi Müdürü Sabiha Pazarcı katıldı.

Proje hakkında bilgi veren Uşak Arkeoloji Müzesi Müdürü Sabiha Pazarcı, "Uşak Arkeoloji Müzesi, 41 bin 600 parçadan ancak 2 bininin sergilenebildiği Karun Hazineleri’nin adını dünyaya duyurmak için harekete geçti. AB Türkiye İş Geliştirme Merkezi’nin (ABİGEM) desteğiyle hazırlanan proje AB’den 116 bin 874 Euro hibe desteği kazandı. İtalya Prato Tekstil Müzesi ve Yunanistan Tragilos Müzesi proje ortaklarımız arasında yer alıyor. Proje kapsamında AB’deki uygulamaları öğrenerek ülkelerarası diyalogu ve uzun vadeli işbirliğini sağlayarak Karun Hazineleri’ni dünyaya tanıtacağız" dedi.

Pazarcı, proje kapsamında Karun Hazinesi’nin en değerli 50 parçasının 45x55 ebadında hazırlanacak fotoğraflarının İtalya Prato ve Yunanistan Tragilos Müzesi’nde beşer gün sergileneceğini söyledi.

Proje çerçevesinde modern müzeciliği ve ülkelerarası müzelerin işbirliğini geliştirerek, kültürlerin kaynaşmasını sağlayacaklarını ifade eden Pazarcı, "Müzeler dünyanın ortak kültürünü barındıran alanlardır. Karun Hazineleri eski ve yetersiz müzemizde görkemini ne yazık ki yansıtamıyor. Yeni müze binası ile ilgili projeler hazırlandı. Projeyle 'Müzemize ilgiyi nasıl çekeriz?' ve 'Eserlerimizi nasıl tanıtırız?' konularını öğreneceğiz. Bu konuda İtalya ve Yunanistan’daki müzelere giderek incelemelerde bulunacağız. Engellilerin ve çocuklarımızın müzeye ilgisini de çekeceğiz" diye konuştu.

İtalya Prato Tekstil Müzesi Müdürü Filippo Guarini ve Yunanistan Tragilos Müzesi Uzmanı Apostolina Tsaltampası da, Karun Hazineleri’nin önemine dikkat çekip, dünya merkezlerinde tanıtılması gerektiğini savundu.




--- KUTU ---



Yurt dışına kaçırılmıştı



KARUN Hazinesi, M.Ö. 560-546 yılları arasında Lidya ülkesini yöneten Krezüs (Karun) dönemine ait olan, Uşak’ın 25 kilometre batısında ve İzmir Karayolu üzerinde bulunan Güre Beldesi yakınlarındaki tümülüslerden 1960’lı yıllarda çıkartıldı. Bazı kaynaklarda Lidya Hazinesi veya Lidya Hazineleri olarak da anılıyor. Lidya döneminin en görkemli eserleri arasında yer alan bu hazine 1965 ve 1968 yıllarında üç yıllık süreçte Uşak’tan kaçırıldı. İlk soygun 1965 yılında Toptepe Tümülüsü’nde gerçekleşti. 1966’da İkiztepe Tümülüsü 11 kişi tarafından soyuldu ve oda içerisindeki 150 parça önce saklanıp daha sonra 160 bin liraya satıldı. Güre Beldesi’nde üçüncü soygun 1968 yılında Aktepe Tümülüsü’nde gerçekleşti. Hazinenin tamamı, New York’taki Metropoliten Müzesi’nde 1985 yılında gazeteci Özgen Acar tarafından bulundu. Dönemin Kültür Bakanlığı’nın uyarıları sonucu müzenin depolarında saklanan eserleri almak için 1987’de dava açıldı ve yaklaşık 40 milyon dolarlık masrafa yol açan hukuki süreçler sonunda eserler 1993 yılında Türkiye’ye geri getirildi.