Karşıyaka'nın merkezine 5, Doğançay Mahallesi ve toplu konutlara 2, Sancaklı Köyü'ne ise 1 kilometre uzakta olan ve kamuoyunda tepkilere yol açan altın madeni işletme girişimine bir yürütmeyi durdurma kararı daha geldi. Karşıyaka Belediyesi ve Ege Çevre ve Kültür Platformu'nun (EGEÇEP), İzmir İl Özel İdaresi'nin madeni işletmek isteyen Metro Altın İşletmesi'ne verdiği ikinci sınıf işyeri açma ve ruhsatın iptali için açtığı davada 3'üncü İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararının ardından, İzmir Bölge İdare Mahkemesi de, İzmir Barosu'nun 'ÇED kapsam dışı' kararının iptali için açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı verdi.

İzmir Barosu'nun açtığı davanın 4'üncü İdare Mahkemesi tarafından reddedilmesinin ardından baronun itirazını değerlendiren Bölge İdare Mahkemesi, kanunla düzenlenmeyen bir konuda yönetmeliğin muafiyet alanı oluşturamayacağını belirterek yürütmenin durdurulması kararı verdi.

YASAL OLMAYAN MUAFİYET

İzmir Bölge İdare Mahkemesi'nin kararında kanunla getirilmeyen bir hak ya da yasağın yönetmelikle getirilemeyeceği vurgulanarak, 2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun ÇED Yönetmeliği'ni düzenleyen maddesine eklenen ve petrol, jeotermal kaynaklar ile madencilik faaliyetlerini ÇED kapsamı dışında bırakan yönetmeliğin Danıştay tarafından iptal edildiğine değinildi. Kararda, “Yasal düzenlemede bile var olmayan bir ÇED muafiyet alanı yaratılmıştır. Oysa yönetmelikle sadece kanunun getirdiği hak ve yasakların uygulanması düzenlenebilir, yasada olmayan bir muafiyet alanı yaratılamaz. Sonuç olarak firmanın altın madeni üretiminin 2872 Sayılı Yasanın 10'uncu maddesine getirilen ÇED yükümlülüğünden muaf tutulması anlamına gelen ÇED kapsam dışı kararında hukuka uyarlık bulunmamaktadır” denildi.

ÖRNEK OLACAK

İzmir Barosu adına davayı açan Avukat Şehrazat Mercan, yasayla düzenlenmemiş bir konuda yönetmelikle düzenleme getirilemeyeceğini, bu tür bir anlayışın yanlış olduğunu söyledi. Mercan, “Hükümet son zamanlarda bunu çok kullanıyor. Böylelikle sıkıntılı konularda gerekli yasa değişiklikleri Meclis'e gelmeden yönetmelikle çözüyorlar. Bu tehlikeli bir gidiş. Bir hukuk devleti olan Türkiye'de Meclis'e gerek kalmıyor. İzmir Bölge İdare Mahkemesi'nin verdiği bu kararı emsal alarak aynı şekilde 'ÇED kapsam dışı' kararıyla faaliyet gösteren taş ocakları, maden ocaklarına karşı harekete geçeceğiz” dedi.



TG(İÖ/AAA)