16 yaşında başladığı karikatür hayatına 1960-70 yılları arasında yayınlanan Ses, Hayat, Akbaba ve Yelpaze gibi karikatür dergilerine çizerek devam eden, 1968-75 arasında Nevra-Metin Serezli ile aynı sahneyi paylaşan ve sayısız filmde rol alan Demircan Türkdoğan, 1970’li yılların başında geldiği Bodrum'a aşık oldu ve hemen yerleşti. 1979’da çizgileri ve karikatürleri ile Bodrum'u tanıtmaya başlayan Türkdoğan, Bodrum'un yerel ve el sanatları ürünlerinin satışa sunulduğu 14 dükkanlık ilk Demircan Çarşısı'nı açtı. Türkdoğan, 1988 yılında kurduğu Bodrum Ajans Yayın Grubu Ltd. Şti. ile yayın hayatına başladı. Türkdoğan, deniz, kum, güneş, eğlence, tarihi ve kültürel yerler ile begonvilli beyaz evleri konu alan karikatür ve çizgilerini kartpostal haline getirdi. Yapılan yüzlerce karikatür ve çizgi kartpostallar dünyanın dört bir yanına gönderildi, turizme yeni başlayan ilçenin tanıtımında önemli rol oynadı. Türkdoğan, Bodrum'un tanıtımı için bugüne kadar 30'un üzerinde kitap, broşür, dergi yayınladı ve kurduğu 7 internet sitesi ile turizm kentinin 3 bin yıllık geçmişinden günümüzdeki sosyal, ekonomik ve kültürel yaşantısına kadar birçok bilinmeyenini gün ışığına çıkardı.

GELMEK İSTEMEYEBİLİRLER

Türkdoğan, DHA’ya yaptığı açıklamada, 1970’li yıllarda karikatürist Mehmet Sönmez ve ressam Ayla Görgün ile Bodrum’a yarleştiklerini ve çizgileriyle güzel ilçeyi dünyaya tanıtmaya başladıklarını söyledi. Bodrum'un ilk karikatürlerinin o yıllarda yayımlandığını kaydeden Türkdoğan, "Bugün de ünlü karikatüristler Bodrum'u güncel olaylarla birlikte çiziyorlar. Ancak bizimkiler tarih, kültür ve tatil cennetini tanıtmaya yönelik çizgilerdi. Tanıtımda önemli rol oynadık. Hızla gelişen Bodrum artık değerlerini yitirmeye başlayınca karikatüriste çizecek konu da kalmadı. Daha doğrusu şimdi çizeceğimiz Bodrum karikatürünü görenler gelmek istemeyebilirler. Ne yazık ki Bodrum kapanın elinde kaldı. 1970-80’li yıllarda çizdiğimiz begonvilli Bodrum evleri, doğal ve kültürel güzellikler ne yazık ki rant uğruna bir bir tükendi. Büyük bir hızla gelişen turizme ve rant açgözlülüğüne Bodrumlular ve yerel yönetimler ayak uyduramadığı gibi Bodrum'daki sanatçı potansiyelinden de kent yöneticileri yararlanmayı beceremedi. Kentin gelişimine yönelik yapılan yatırımlarda sanatçıların fikirleri alınsaydı çok daha etkili bir gelişim sağlanabilirdi. Dolayısıyla son 10 yıldır güzel kentimin karikatürünü çizmeye elim varmıyor, gerisini siz düşünün" diye konuştu.

ÇAĞA AYAK UYDURDUK

Kurduğu yayın grubu ile kendilerinin de çağa ayak uydurduğunu ifade eden Demircan Türkdoğan, "Bu kentte yaşadığımız sürece, nefesimiz yettiğince, hem doğruları söylemeye hem de kentin birer birer kaybolan değerlerinin yitirilmemesine çaba göstermeye devam edeceğiz" dedi.



YA(İÖ/CK)