Dün sabah içerisinde köylerde görev yapan 5'i kadın 14 öğretmenin bulunduğu servis minibüsü, Malatya’nın Yeşilyurt İlçesi’ne bağlı Pürücek Yaylası'nda yoğun kar ve tipi nedeniyle mahsur kaldı. Öğretmenlerin mahsur kalındığını haber alan yetkililer hemen harekete geçerek kurtarma çalışmaları başlatıldı.

Mahsur kalan öğretmenleri kurtarmak için önce bölgeye askeri helikopter yönlendirildi. Ancak olumsuz hava şartları nedeniyle iniş yapamayan helikopter dönmek zorunda kaldı. Bunun üzerine öğretmenlere ulaşmak için Malatya İl Özel İdaresi’ne bağlı karla mücadele ekipleri çalışma başlattı. 

Akşam saatlerinde bir dozer mahsur kalan öğretmenlerin bulunduğu bölgeye ulaştı. Öğretmenlerin bulunduğu servis minibüsünün normal dağ yolunu kullanarak Malatya’ya getirilmesi imkansız olunca, alternatif bir yol bulundu. Öğretmenlerin bulunduğu minibüs, 3 kilometre yol açılarak, Devlet Su İşlerine ait Çat Barajı'nın yazları sulama amaçlı kullanılan, kışın ise kapalı olan tünelinin ağzına getirildi. Öğretmenlerin minibüsü, girişi açılan 11 kilometre uzunluğundaki tünelin içinden geçerek Gündüzbey Beldesi yakınlarında çıktı.

Tünel çıkışında yetkililer ve yakınları tarafından karşılanan öğretmenler, 15 saatlik esaretin ardından kendilerini kurtaran ekiplere teşekkür ederken, rahatsızlanan 2 öğretmene hazır bekleyen ambulansta müdahale edildi.

Öğretmenler kendilerini bekleyen başka bir minibüsle ilçedeki öğretmenevinde götürüldüler. Burada bir süre dinlendikten sonra kent merkezine döndüler. İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, öğretmenlerin görev yerlerine gidişi sırasında Pürücek Yaylası'nda mahsur kaldıklarını belirterek, “Öğretmenlerimize cep telefonu ile ulaşamadık, gerçekten vahim bir durumdu. Kaymakamlık, Jandarma ve İl Özel İdaresi ile birlikte bir çalışma başlattık ve sonuçta öğretmenlerimize ulaşabildik” dedi.

Mahsur kalan öğretmenlerden Ahmet Ballı, okula gitmek için sabah 08.00’de yola çıktıklarını ancak yoğun kar yağışı nedeniyle yolda mahsur kaldıklarını belirterek, “Bütün öğretmen arkadaşlar arabamızı kardan kurtarmak için yoğun çaba sarf etti. Bazı arkadaşlarımız yere düştü. Şok şükür tekrar Malatya’ya gelebildik, can kaybının olmaması bizim için sevindirici bir gelişme” dedi.

İl Özel İdaresi genel Sekreteri İrfan Kaya ise, ekiplerle zorlu bir mücadele sonucu öğretmenleri kurtarmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.



CÖ(MP/AAA)