Samsun Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Dr. Murat Albayrak, toplumda ağız ve diş sağlığı ile ilgili doğru bilinen birçok şeyin yanlış olduğunu belirterek, bilinçsizce yapılan uygulamaların dişlere zarar verdiğini söyledi. İnsanların sert diş fırçası ile bastırarak fırçalamanın dişi daha iyi temizlediği şeklinde yanlış bir bilgiye sahip olduğunu anlatan Dr. Albayrak, "Bastırarak fırçalamak, dişleri temizlemek yerine aşınmalara neden olur. Dişlerin mine tabakası aşındığı için, alttaki sarı tabaka ortaya çıkar ve dişler daha sarı gözükür. Ayrıca sert fırçalamak, dişlerde hassasiyete ve diş eti çekilmesine neden olur" diye konuştu.

Başhekim Albayrak, birçok kişinin dişlerini beyazlatmak için çeşitli yöntemlere başvurduğunu, en çok yapılan yanlışın da dişlerin karbonat, tuz ya da çamaşır suyu gibi temizlik maddeleri ile beyazlatılmaya çalışılması olduğunu kaydetti. Karbonat ve tuzla fırçalamanın kesinlikle dişi beyazlatmayacağını vrugulayan Dr. Albayrak, "Karbonat ve tuz, dişin mine tabakalarını çizer ve aşındırır. Bunun sonucunda dişler parlaklığını kaybeder. Yediğimiz gıdaların da etkisiyle dişler daha kısa zamanda doğal rengini kaybeder. Öte yandan, dişleri çamaşır suyu gibi temizlik maddeleriyle fırçalamak da çok tehlikeli ve yanlıştır. Temizlik maddeleri diş ve diş etine zarar verir hem de yanlışlıkla yutulması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir" dedi.

Vatandaşları kulaktan dolma bilgileri kullanmak yerine diş hekimine başvurmaya çağıran Dr. Albayrak, diş hekimi tarafından yapılan uygulamanın diş sağlığı için en sağlıklı uygulama olacağını kaydetti.



YK(İS/CK)