Rize eski Valisi ve KÖK Genel Sekreteri Erol Zihni Gürsoy ile birlikte Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği’nde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Murat Karayalçın, Samsun, Trabzon ve Kastamonu'dan sonra Karadeniz'de 4'üncü kurultayı 31 Ekim 'de Rize'de yapacaklarını duyurdu. Karayalçın, kurultayda Doğu Karadeniz Kalkınma Planı’nı (DOKAP) ele alacaklarını ifade etti.

CHP, ÇÖZÜME İLİŞKİN ÖNERİDE BULUNMALI

CHP'nin, Kürt sorununa ilişkin başlattığı girişimlere yönelik bir soruyu yanıtlayan Karayalçın, bu girişiminin son derece önemli olduğunu söyledi. CHP’nin yıllardan bu yana yaşanan ve toplumun bütün kesimlerine acı veren, birlik ve bütünlüğü sarsan sorunun çözümü için inisiyatif kullandığını vurgulayan Karayalçın,  "CHP, sorunun çözümü ile ilgili bir süreç önerisinde bulunmuştur. CHP'nin, kendisine göre doğru olan bir çözüm paketini ortaya koymak yerine çözüme giden sürecin ne olması gerektiğine ilişkin öneride bulunması doğrudur. Sonuç itibariyle herkesin görüşü farklı olabilir. Kendisini Kürt tarafı görenlerin de Türk tarafı görenlerin de açıklamaları oldu. Aslında bu hepimizin sorunu. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yurttaşı olan tüm insanların sorunu. Bu sorunun çözümünde herkesin kendi pozisyonunu ortaya koyması doğru bir yaklaşım değil. Diyalog süreci o şekilde işletilemez" diye konuştu.

'BU SORUN KÜRT DEĞİL, TÜRK SORUNU'

Karayalçın, "Birbirleri ile ilişkisi olmayan, aynı masanın etrafına oturmayan kişilerin, kuruluşların, uzaktan, 'Bu sorun çözülürse ancak böyle çözülür' diye açıklama yapması olayı katılaştırmakta, olayı çıkmaza sokmaktadır" dedi. Karayalçın sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer iki kesimden söz edilecekse, Kürt kesimi, 'Acaba neleri alsak, neleri talep etsek?' diyecek. Türk kesimi de 'Acaba neleri versek, nereye kadar verebiliriz?' derse, bu bir çıkmazdır. Bence bunun yerine, 'Nasıl birlikte yaşarız?' diyerek birlikte yaşamamızın koşullarını ortaya koymamız lazım. Bu bir alma verme meselesi değil, bu bir kardeşlik meselesidir. Hatta ben buna Türk sorunu diyorum, Kürt sorunu da demiyorum. Bu hepimizin sorunu. Türkiye iki denemede bulunuyor. Biri anayasa süreci ile ilgili. Anayasa Mutabakat Komisyonu kuruldu. Yeni anayasayı gerekli gören siyasi partiler bir araya geliyorlar da hepimizi, topraklarımız, gençlerimizi ve aileleri yakan bu sorunun çözümü için siyasi partiler niye bir araya gelmesin? Bunu anlamak mümkün değil. CHP büyük bir cesaretle ve iyi niyetle bu süreci başlatmıştır, doğru yapmıştır."



MK(TM/CK)