Eğitim-Sen, günlerdir, uygulamaya geçirilmek istenen 4+4+4 kademeli eğitim sistemi ve Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı’na karşı alanlara çıkıyor. Bugün eğitim emekçileriyle birlikte İstiklal Caddesi’nde Taksim’e yürüyen KESK İstanbul Şubeler Platformu, DİSK, TMMOB, TTB, Ortadoğu halklarının barış, kardeşlik ve özgürlük bayramı Newroz’un engellenmeye çalışılmasını da gündemine aldı.


Arzu Erdoğan

AKP hükümetine seslenen Eğitim-Sen’liler “Bu ülkeyi gererek ayrımcılık yaratan ve emek düşmanı politilalarınızdan vazgeçin” dedi.

Yürüyüş boyunca “Karanlığa teslim olmayacağız” sloganı atan kitleye Devrimci Eğitim Şurası, henüz Sivas’ta zamanaşımı kararına karşı yapılan eylemden gelenler Pir Sultan Abdal Derneği de destek verdi.

Eğitim-Sen İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı Arzu Erdoğan, Taksim tramvay durağında yaptığı açıklamada, Eğitim Komisyonu’nda görüşülen yasa tasarısının incelendiğinde ırkçı, milliyetçi, piyasacılığın görüleceğini söyledi. Erdoğan, AKP’nin sağlık alanını da kaosa dönüştürdüğünü ifade ettiği açıklamasında, “Vatandaş artık parası kadar sağlık hizmetinden yararlanmakta” diye konuştu.

Kayıt dışı, taşeron, esnek ve güvencesiz çalıştırma biçimlerinin yaygınlaştırıldığını söyleyen Erdoğan, emek sömürüsünün her geçen gün daha da arttığını vurguladı. Erdoğan, Toplu İş İlişkileri Yasası’nın emekçilerin örgütlü güçlerine bir saldırı anlamına geldiğini anlattı ve “Anayasada kamu emekçilerine sözde toplu sözleşme hakkı tanıyan 12 Eylül referandumunun ardından 16 ay, Üçlü Danışma Kurulu toplantılarının ardından 6 ay, yasa tasarısının B akanlar Kurulu’na gönderilmesinin ardından tam 100 gün geçti. Üzülerek ifade ediyoruz ki bunca zamandır sendikal hak ve özgürlükleri genişleten bir yasa bekleyen 2 milyon kamu emekçisi,bir kez daha aldatılmıştır. 4688 sayılı yasa tasarısı bu aldatmacanın bir göstergesidir” diye konuştu.

Eylem parasız eğitim mücadelesi verdiği için 19 ay tutuklu bulunan Berna Yılmaz’ın konuşması ile sona erdi. Yılmaz, 4+4+4 eğitim sistemini eleştirdiği konuşmasında, parasız eğitim mücadesini sürdüreceklerini belirtti.

Çorum
Eğitim Sen Çorum Şubesi öncülüğünde bugün (17 Mart) Eski Cumartesi Pazarı’nda, KESK’e bağlı sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin de desteklediği kitlesel bir basın açıklaması yapıldı. Çorum’da binlerce kişi “Başka bir eğitim mümkün” pankartının arkasında “4+4+4’e hayır” dedi.

Eski Cumartesi Pazarı’nda 7 bin kişinin katıldığı basın açıklamasını Eğitim-Sen Çorum Şube Başkanı Mehmet Öztürk okudu. Öztürk, “Bu tasarı, AKP hükümetinin eğitimle ilgili yap-boz belgesidir. Hükümet her kademede 4 kuş vurmaktadır. Bu tasarı geri çekilmek durumundadır” dedi. AKP’nin, eğitim sisteminin niteliğinin artırılması gibi bir derdinin olmadığını belirten Öztürk, AKP’nin böylesi bir niyetinin olmadığını okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına almamasından belli olduğunu dile getirdi. Öztürk’ün konuşmasının ardından eyleme katılan kurumların temsilcileri de birer konuşma yaptı.

Eyleme katılan binlerce kişi sık sık “Sermayeye çırak olmayacağız”, “Sivas’ın ışığı sönmedi”, “Çocuk gelinler istemiyoruz”, “Zorunlu din dersleri kaldırılsın” sloganları atıldı. Basın açıklaması halaylarla sona erdi.





Afyon
Afyonkarahisar Eğitim-Sen Şubesi olarak "4+4+4 =4 Kademeli Eğitim Yasa
Tasarısını" ve "4688 sayılı sahte sendika yasası"nda yapılması planlanan değişiklikleri protesto amacıyla bir basın açıklaması yaptı. Eğitim-Sen Afyon Şubesi önünde buluşan Eğitim-Sen’liler AKP İl Binası’na yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık "Çocuk gelinler istemiyoruz", "Çocuk işçiler istemiyoruz", "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Parasız, bilimsel, demokratik eğitim", "Kamusal,bilimsel,nitelikli eğitim", "Yandaş sendika olmayacağız" sloganları atıldı.



Trabzon
Trabzon Eğitim Sen tarafından Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde 4+4+4 adıyla gündeme gelen yasa tasarısı ile ilgili 16 Mart günü bir basın açıklaması gerçekleştirildi.Açıklamayı Eğitim Sen Şube Başkanı Muhammet İkinci okudu. Açıklamada; AKP'nin bu yasayı demokratik hiçbir ülkede olamayacak şekilde dayatarak yasalaştırmaya çalıştığı belirtildi. Yasanın Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanarak Bakanlar Kuruluna önerilmeden doğrudan AKP'li grup başkanvekilleri tarafından ortaya konulmasını eleştiren İkinci; AKP'nin neoliberal-piyasacı düzenin, sermayenin ihtiyacı için gerici ve itaatkar bir nesil yaratma arzusunun zorbalık olduğunu söyledi. Açıklamada, yasanın geri çekilmesi, eğitimin AKP'nin isteklerinin değil bilimsel gerçeklerin esas alınarak düzenlenmesi ve toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren bu gibi konularda bilim insanlarının, sendikaların, eğitimcilerin, ve tüm siyasi partilerin görüşünün alınması gerektiği talep edildi. İkinci sözlerini "Aksi taktirde bu yasa teklifinde ısrar toplumda yeni gerilim alanları yaratacak. AKP iktidarının sonunu hızlandırmaktan başka bir sonuca yol açmayacaktır" diyerek bitirdi. Basın açıklamasına; KESK, CHP, ÖDP, Halkevleri, TKP, EMEP, İP, DSP, ADD, Trabzon Emek ve Özgürlük Meclisi, Beşikdüzü Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Ormancılar Derneği, Ziraatçılar Derneği, Fındık Üreticileri Derneği, Trabzon Umut Tiyatrosu, Foto Forum, ve TÜKODER de destek verdiler. Sendika.Org / İstanbul, Çorum, Trabzon, Afyon