- EMNİYET kadrosundaki 45 kripto uzmanı, askeri casusluk operasyonunda ele geçirilen içinde çok önemli bilgilerin olduğu tahmin edilen 2 bin dijital veri tabanı dosyasının şifresini kıramadı.
- KRİPTO uzmanları ayrıca, çete lideri Bilgin Özkaynak'ın çok gizli bilgileri barındırdığı iddia edilen 'Kara kutu' dosyasına da ulaşamadı.
- HACKER krizi iddianame satırlarına yansıdı. Savcı Zafer Kılınç iddianamede, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin şifre kırma uzmanları şifreleri çözememiştir" satırlarına yer verdi.
- BU gelişme üzerine çok sayıda siyasetçi, işadamı ile önemli askeri bilgilerin bulunduğu tahmin edilen dosyaların çözümü için özel sektör ile bilgisayar şirketlerindeki kripto uzmanlarından yardım istendi. Ancak 4 ay süren çalışmalarda da dosyaların şifresi kırılamadı.

Yurt dışından yardım
- SAVCININ bu gelişme üzerine yurt dışından yardım alınması talimatı verdiği öğrenildi. Dosyaların çözümü için 5 ülkenin güvenlik biriminde görev yapan kripto uzmanlarından yardım almak için harekete geçildi.
Bu 5 ülke arasında Amerika, Almanya ile İsrail olduğu iddia edildi.

Devlet tehdit ve tehlike altında
SAVCI Zafer Kılınç, iddianamede şifre kriziyle ilgili şu detayları verdi: "Suç örgütünün yöneticileri ve üyelerinde ele geçirilen çok sayıda veri aynı zamanda Pandora Veri Tabanı'nda da yer almaktadır. Karşı karşıya olduğumuz suç örgütü, ülke çapında ve KKTC'de bilgi ve belge temin etme ağını profesyonelce oluşturmuş ve işletmiş, yapısı ve hedefleri tespit edilmiş profesyonel bir örgüttür. Suç örgütünün gizliliğe azami derecede riayet etmesi, ele geçirilemeyen 'Kara Kutu' adlı başka bir arşiv oluşturmuş olması, sahip olduğu bilgi ve belgeleri şifreleri kırılamayacak şekilde dosyalamış bulunması örgütün ne kadar profesyonel hareket ettiğini ortaya koymaktadır. Şu ana kadar ortaya konulan yapı bile Türkiye Cumhuriyeti Devletinin başta Silahlı Kuvvetler olmak üzere diğer kurumlarıyla birlikte nasıl bir tehlike ve tehdit ile karşı karşıya kaldığını göstermesi açısından çok önemlidir."

Sperm ve kan örnekleri ele geçirildi
İZMİR Cumhuriyet Başsavcılığı, çoğunluğu asker 88'i tutuklu 357 kişiye yönelik gerçekleştirilen operasyonla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, suç delilleri içerisinde sperm ve kan örnekleri için hazırlanmış tüplerin de ele geçirildiği, suçlamanın ise casusluk olmadığı belirtildi. İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Haydar imzasıyla yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Düzenlenen iddianamede hakkında casusluk suçlaması ile soruşturma yapılan ve dava açılan hiçbir sanık bulunmamaktadır. Sanıklar hakkında kamu davaları açılmış olup tüm sanıklar hakkındaki deliller ayrıntılı olarak iddianamemizde gösterilmiştir."
Akşam- Cumhur Erkek