Daha önce geçilen  haberde yeralan ceza miktarı yanlış hesaplandığından yeniden geçildi.

----------

YENİDEN



Bahri KARATAŞ İZMİR - İZMİR'de, Karabağlar Polis Merkezi'nde, gözaltına alınan Fevziye Cengiz'e dayak attıkları iddiasıyla 1.5 yıl hapis cezası istenen polis memurları hakkında, dövülen kadının avukatı Hanife Yıldırım'ın yaptığı itiraz üzerine 'tehdit, hakaret, kasten yaralama' suçlarından 4 yıl 4 ay ile 5 yıl 10 ay arasında değişen hapis cezaları istemiyle yeni dava açıldı. Güvenlik kamerası görüntülerinde Cengiz'e dayak atan meslektaşlarını seyreden resmi üniformalı polis memuru da sanık oldu.

Geçen yıl temmuz ayında eşiyle gittiği Karabağlar İlçesi'ndeki bir müzikholde gözaltına alınan Fevziye Cengiz, götürüldüğü karakolda polis memurlarından dayak yediğini, hakerete uğradığını, tehdit edildiğini belirterek şikayetçi oldu. Fevziye Cengiz'in polis merkezinde yediği dayağın güvenlik kamerası görüntüleri herkesin tepkisini çekti.

Olaya karışan Asayiş Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memurları T.D., B.S. ve H.Y. hakkında 'zor kullanma yetkisini aşarak basit yaralama' suçlarından 6'şar aydan 1.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle İzmir 17'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Fevziye Cengiz'in avukatı Hanife Yıldırım, üç polis memuru ve adı tespit edilmeyen resmi giyimli karakol polisi hakkında 'Ek kovuşturmaya yer olmadığına' dair karar verilmesi üzerine Karşıyaka 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu. İtirazı değerlendiren 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi, geçen 31 Aralık'ta, avukat Yıldırım'ın itirazını yerinde görüp, ek kovuşturmaya yer olmadığına dair verilen mahkeme kararını kaldırdı. Mahkeme, polis memurları T.D., B.S., H.Y. ve daha önce adı tespit edilmeyen, dayak olayını seyreden resmi üniformalı polis memuru N.A.'nın hakkında da dava açılmasına karar verdi. Mahkeme dosyayı, sanıklar hakkında yeniden dava açılması için soruşturmayı yapan, İzmir adliyesi'ndeki memur savcısı Alaaddin Dokur'a gönderdi.

Savcı Alaattin Dokur, mahkemenin verdiği karar üzerine, hazırladığı yeni iddianemeyi davanın görüleceği İzmir 17'nci Sulh Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Savcı Dokur iddianamade, süpheli N.A'nın ilgili karakol merkezinde grup amir vekili olduğu, karakolun yetkilisi ve sorumlusu konumunda bulunduğu halde, diğer süpheli polis memurları B.S., H.Y. ve T.D.'nin suç işlemeleri sarısında onlara müdahale etmeyip, hatta ortamı hazırlayarak, icrasını kolaylaştırmak suretiyle suça yardım ettiğini belirtti. Yine süpheli T.D.'nin aynı şekilde arkadaşları B.S. ve H.Y.'nin eylemlerini müştekiye karşı gerçekleştirdikleri sırada ve işledikten sonra yardımda bulunarak suçun icrasını kolaylaştırarak yardım ettiklerini vurguladı. 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin itirazı kabul kararında bahsettiği, doğrudan müşteki ile irtibatta bulunan polis memurları süpheliler B.S., H.Y. ve T.D. hakkında 'hakaret ve tehdit suçundan kamu davası açılması' hükmüne dikkat çekti. Kararda, bu üç süphelinin, Fevziye Cengiz'e alenen “k..pe” diyerek hakaret ettikleri ve “Eğer bu yaşananları başkasına söylersen seni öldürürüz” diyerek tehdit ettiklerinin tespit edildiğinin vurgulandığına değindi. Savcı Dokur, polis memurları B.S. H.Y. ve T.D.'nin, 'Hakaret' suçundan Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 125/1-4 maddesine göre 2 yıl 4'er ay, 'tehdit' suçundan TCK'nın 106/1 maddesine göre 2'şer yıl hapsini istedi. Polis memuru N.A ve T.D.'nin “kasten yaralama” suçundan TCK'nın 86/2-3 maddesine göre 1 yıl 6’şar ay hapis ile cezalandırılmalarını talep etti.

Davanın ilk duruşmanın 15 Şubat'ta görüleceği belirtildi. Polislerin karşı şikayette bulunmasıyla Fevziye Cengiz hakkında, 'görevli memura mukavemet ve hakaret' suçlamasıyla İzmir 15'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde 6.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan dava ise halen sürüyor.




----------

T.D. (Tekin Doğan)

B.S. (Beyit Sezgen)

H.Y. (Hakan Yörük)

N.A. (Nevzat Ataseven)