Şırnak Barosu avukatlarından Erdul Kunur, 23 Şubat günü gözaltına alındığını ve götürüldüğü karakolda tartaklandığını ve hakarete uğradığını söyledi. Şırnak Barosu da yaptığı açıklamasıyla Kunur'a yapılanları kınadı.

EMNİYET: DUR İHTARINA UYMADI

Şırnak Emniyet Müdürlüğü, yazılı bir açıklama yaparak, dayak yediğini ileri süren avukat Erdal Kunur'un etkisiz hale getirilmesi ile ilgili, yeni görüntüleri verdi. Emniyet açıklamasında, 23 Şubat günü Uludere yol kavşağında genel huzur ve güvenliğin sağlanmasına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında yapılan yol uygulaması sırasında, şüpheli araçlar üzerinde kontrollerin yapıldığı belirtilerek, şöyle denildi:

"Şüpheli araçlar üzerindeki kontroller devam ederken 31 ACT …. plakalı araç, kontrol noktamızda durdurulmaya çalışılmış, araç içinde bulunan şahsın 'ben avukatım işim var gitmem gerekir' demesi üzerine görevli personelimiz şahıstan kimliğini ibraz etmesini ve kimliğini ibraz ettikten sonra gidebileceğini ifade etmiştir. Şahıs kimliğini ibraz etmeksizin 'dur' ihtarlarına uymayıp görevli memurun üzerine aracını sürerek personelimizin can güvenliğini tehlikeye atarak şehir merkezine doğru kaçmaya başlamıştır. Söz konusu araç suç şüphesi dolayısı ile haber merkezimiz vasıtası ile takibe alınmış, takip esnasında ışıklı tepe lambası, sesli siren ve megafon kullanılarak müteaddit defalar uyarılarak ikaz edilmiştir. Buna rağmen araç sürücüsü kaçmaya devam ederek hem takip eden ekipleri, hem de çevrede bulunan araçlarla, vatandaşların can güvenliğini tehlikeye atmaya devam etmiştir."

"GÖREVLİLERE DİRENDİ"

Açıklamada, şüpheli olarak gördükleri aracın Gazi Caddesi'nde trafiğin yoğun olduğu bir sırada yavaşlaması üzerine araca müdahale edildiği belirterek, şu ifadelere yer verildi:

"Şüpheli araç Gazi Caddesi eski Halk Bankası yakınlarında trafik sıkışıklığı sonucu yavaşladığı anda seyir halindeki araca müdahale edilerek sürücü etkisiz hale getirilmiş ve şüpheli araç durdurabilmiştir. Araçtan inmemekte direnen ve görevli memura mukavemet eden araç sürücüsüne orantılı olarak zor kullanılmış ve araçtan indirilmiştir. Bu esnada, 'Beni alıyorlar siz erkek değilsiniz' şeklinde etrafta bulunan esnaf ve vatandaşları polise karşı kışkırtarak infiale sebebiyet vermeye çalışmıştır. Bunun üzerine söz konusu şahıs ve araç güvenlik gerekçesiyle olay mahallinin yakınında bulunan polis merkezine intikal ettirilmiştir. Söz konusu şahıs intikal esnasında görevli personele tehdit, hakaret ve fiili mukavemetlerini sürdürmüştür."

"İFAESİ ALINMADAN BIRAKILDI"

Etkisiz hale getirilerek polis merkezine getirilen kişinin, karakolda yapılan üst aramasında Şırnak Barosu'na üye avukat Erdal Kunur kimliğinin çıktığı belirtilen, açıklamada, şöyle devam edildi:

"Şahıs polis merkezine intikal ettirildiğinde kelepçesi çıkarılmak ve üst araması yapılmak istenmiş ancak görevli personelimize direnmeye, tehdit ve hakaretlerine devam etmiştir. Söz konusu şahsın avukat olduğu ise yapılan üst aramasında üzerinden çıkan kimlikle anlaşılmıştır. Şahıs hiçbir şekilde bu ana kadar avukat olduğunu gösterir bir belge ibraz etmemiştir. Hakkında gerekli adli işlem yapılmak üzere kimlik bilgileri incelendiğinde Şırnak Barosu'na kayıtlı Erdal Kunur olduğu görülmüş, konu ile alakalı Nöbetçi Cumhuriyet Savcısı'na bilgi verilerek, alınan talimat neticesinde şahıs doktor raporuna müteakiben ifadesi alınmaksızın salıverilmiştir."

"Karakolda avukata dayak iddiası" başlıklı haberlerin aksine, sözkonusu Avukat Kunur'a şartların oluşmasından dolayı, yasal zor kullanma yetkisi dışında başka güç kullanılmadığı anlatılan açıklamada, "Bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerin aksine söz konusu şahsa karşı şartların oluşmasından dolayı şahsın gerekli üst aramasının yapılabilmesi için kanunun vermiş olduğu zor kullanma yetkisinin haricinde başkaca bir güç unsuru hiçbir şekilde kullanılmamış, iddia edildiği gibi kötü muamelede bulunulmamıştır. Polis merkezimizde takılı olan kelepçesini çıkartmak ve üzerinde herhangi bir suç unsuru olup olmadığını tespit etmek için yapılmak istenen aramaya şahsın direnç göstermesinden dolayı göstermiş olduğu mukavemet fiili engellenmeye çalışılmıştır. Şahsın kaçışı esnasında görevlilerimizi ve vatandaşların can güvenliğini tehlikeye attığı ve polis merkezindeki tüm mukavemetleri görüntülerde ve telsiz kayıtlarında açıkça görülmektedir" denildi.

Öte yandan Emniyet Müdürlüğü'nün verdiği güvenlik kameralarına ait görüntülerde ise, avukat Erdal Kunur'un, kendisini durduran bir polis memuru ile yaptığı kısa bir konuşmadan sonra aracından inmeden olay yerinden uzaklaştığı, polis araçlarının onu takip ettiği, daha sonra trafiğin yavaşladığı bir anda etkisiz hale getirildiği görülüyor.