Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti’li Recep Altepe, Karagöz Evi Müzesi’nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında, 'Karagöz- Hacivat Gölge Oyunu Metni Yazım Yarışması'nın ilk kez Bursa’da düzenlenmesinin heyecanını duyduklarını belirtti. Yerel yöneticiler olarak Bursa’nın değerlerinin geliştirilmesine yönelik çalıştıklarını anlatan Başkan Altepe, "Büyükşehir Belediyesi olarak belediye hizmetlerinin yanı sıra kentimizdeki kültürel ve sanatsal faaliyetlerinin geliştirilmesi ve kentin medeniyet merkezi kimliğinin öne çıkarılması noktasında da çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz" dedi.

Başkan Altepe, son yıllarda Karagöz’e Yunanistan’ın sahip çıkmaya kalktığını ancak Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla gölge oyununun Türk kültürünün bir parçası olduğunun ispatlandığını vurgulayarak, "Karagöz gölge oyunu, 600 yıllık bir gelenek. Son 50 yılda gölge oyununa ilgi azalsa da bizler çalışmalarımızla bu sanatın eski değerine kavuşması için gereken çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bursa’da ilk ve tek müze olan Karagöz Müzesi’nde az sayıda sanatçıyla bu sanatın örnekleri en güzel şekilde yaşatılıyor. Her ay binlerce kişi burada gösteriler izliyor" diye konuştu. 

"YENİ GÖLGE OYUNU METİNLERİ YAZILACAK"

Yarışmayla ilgili bilgiler de veren Başkan Altepe, "Geleneksel öğeler, zenginleştirilerek geleceğe taşınıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak ilk kez gerçekleştirilen bu yarışma ile gölge oyunu yazma konusunu standart konuların dışına çıkarmayı istiyoruz. Bu kadim geleneği zenginleştirerek, yeni metinlerin yazılmasını sağlamayı hedefliyoruz. Bu yarışmayla kültürümüze güzel bir renk katılacak, katkı sağlanmış olacak. Gölge oyunu kültürüne ilginin artması, desteklenmesi ve geleceğe taşınması noktasında konuya ilgi duyan herkesi yarışmaya katılmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

Başkan Altepe, yarışmaya katılmak isteyenlerin eserlerini 29 Haziran Cuma gününe kadar Büyükşehir Belediyesi'ne teslim etmeleri gerektiğini de belirterek, değerlendirmelerin Temmuz ile Eylül ayları arasında yapılacağını, Ekim ayında sonuçların açıklanacağını ve ödüllerin de Kasım ayında sahiplerini bulacağını söyledi.

Konunun serbest olduğu yarışmada birinciye 5 bin TL, ikinciye 3 bin 500 TL, üçüncüye 2 bin TL ve mansiyon kazanacak metinlerin yazarlarına da bin TL para ödülünün verilecek.

USTA İSİMLER JÜRİDE

Prof. Dr. Özdemir Nutku, Unima Türkiye Milli Merkezi Başkanı Mevlüt Özhan, Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurhan Tekerek, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez ve Karagöz sanatçısı, araştırmacı Ünver Oral’ın seçici kurulda yer aldığı yarışmanın sekreteryasını da Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Ertan Akman üstleniyor. 

"YARIŞMA BURSA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Prof. Dr. Özdemir Nutku da Bursa’da böyle bir yarışmanın gerçekleştirilmesinin heyecanını yaşadığını söyledi. Prof. Dr. Nutku, "Karagöz Hacivat gölge oyunu Bursa’ya çok yakışıyor. Bursalı meddahlar üzerine uzun bir makalem vardır. Orada İstanbullu sanılan meddahların Bursa’dan yetiştiğini yazmıştım. Aynı zamanda hayalilerin büyük kısmı da Bursa’dan çıkmıştır. Bu nedenle bu yarışmanın Bursa’da yapılması önemli. Bu jüriye kabul edilmek benim için de onur oldu" dedi.

Prof. Dr. Nurhan Tekerek ise Türk tiyatrosunun özgürleşmesinin önemine değinerek, "İçinde eleştiriyi barındıran, oyuncu seyirci organik bağı olan, soyutlamaya dayalı, estetiğe bağlı olan gölge oyunu, geleneği evrensele taşımak açısından da çok önemlidir. Bu yarışmanın Bursa’da ilk kez yapılıyor olması, tiyatronun geleceği açısından da çok önemli. Büyükşehir Belediyesi’ne bu proje sebebiyle teşekkür ediyorum" diye konuştu.



NG(FK/SS)