Erdemir Kültür Merkezi'ndeki törene Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge Komutanı Deniz Kıdemli Albay Yalçın Enç, Ereğli Belediyesi Başkan Vekili Erol Çivici, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Gümüş, daire müdürleri, askeri erkan, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Deniz Yüzbaşı Serdar Döner, deniz stratejisi ve taktiğinin esas kurallarının uygulandığı Preveze Deniz Zaferi'nden çok önemli dersler alındığını söyledi. Büyük komutan Barbaros Hayrettin'in Preveze'de başarı ile uyguladığı taktiklerin daha sonra bir çok denizci tarafından farklı muharebelerde uygulandığını ifade eden Deniz Yüzbaşı Serdar Döner, şöyle dedi:

"Preveze'de sadece taktik bir zafer kazanılmamış hedeflenen stratejiye de bütünüyle ulaşılmıştır. Hıristiyan aleminin Türkler üzerindeki denizcilik hakimiyeti kırılmış ve Avrupa krallarının desteğindeki korsancılık faaliyetlerine son verilerek denizlerde güvenlik sağlanmıştır. Bu büyük zaferle birlikte Türk ordusunun karalardaki hakimiyeti Türk donanmasının denizlerdeki hakimiyetiyle tamamlanmıştır. Preveze'nin en büyük kazanımı, Osmanlı Devleti'nin bir deniz ülkesi olduğunu ve yaşayabilmesi için güçlü bir donanmaya sahip olunmasını kabul ettirmek olmuştur."

Türk denizcilik tarihinin anlatıldığı sinevizyon gösterisinin sunulduğu tören, Hatice Erdem Denizcilik Lisesi öğrencilerinin okuduğu şiirlerle sona erdi.



İÇ(EE/BT)