Bitlis ve Van'a turzim kentleri olma özelliği sağlyan Van Gölü, binlerce aileye de geçim kaynağı olma özelliği taşıyor. Van Gölü'ne kıyısı olan Sarıkum Köyü'nde yaşayan Hikmet Allahverdi ve 2 kardeşi de balıkçılık yaparak geçimini sağlayan aileleden biri. Allahverdi, 20 yıl önce çobanlık yaparken balıkçı olmaya karar verdiğini, bunun üzerine de Karadeniz'e giderek taksitle bin 500 TL'ye bir balıkçı teknisi satın aldığını anlattı. Bitlis'e döndükten sonra teknesiyle avladığı balıkları satarak kısa sürede teknenin borcunu ödediğini anlatan Allahverdi, kardeşleri ile birlikte başladıkları işi sürdürdüklerini ve bugün tekne sayılarının 3 olduğunu, ailelerini de rahatlıkla geçindirebildiklerini anlattı.

'900 TON İNCİ KEFALİ AVLANIYOR'

Bitlis İl Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz da, Van Gölü'nün Bitlis tarafında kalan kısmında yıllık yaklaşık 10 bin ton inci kefali bulunduğunu, bunun 900 tonunun avlandığını belirtti. Bu balıkların Bitlis ve çevre illerde satıldığını anlatan Korkmaz şu bilgileri verdi:

"İlimizde ruhsat alarak balık avcılığı yapan 15 teknemiz bulunuyor. Balıkçılık yaparak geçimini sağlayan ailelerimizin ekmek kapısını korumak için biz de elimizden geleni yapıyoruz. 15 Nisan 15 Temmuz tarihleri arasında inci kefalinin yumurtlama dönemi olduğu için ciddi tedbirler alıyoruz. Amacımız Van Gölü'nde endemik tür olan inci kefalini koruma altına almaktır. Burada diğer bir amaç ise, geçimini balıkçılıkla sağlayan bu ailelerin geçimlerini sürdürebilir ve varlığını koruyabilir bir konuma getirmektir."



ÖÇ(FE/COŞ)