Bu yıl 2'ncisi düzenlenen 'Tarih boyunca Karadeniz ticareti ve Canik' konulu sempozyuma Türkiye, Almanya, Azerbaycan, Hindistan ve Fransa'daki 32 üniversiteden 90 bilim adamı katıldı. İki salonda gerçekleşen sempozyumun açılış konuşmasını yapan Canik Belediye Başkanı Ak Partili Osman Genç, tarih boyunca Samsun'un Anadolu ticaretinin başkenti olduğunu belirterek, "İç bölgelerdeki şehirlerin malları buradan Avrupa'ya taşınıyordu. 1910 yılında bu şehrin limanından 7 bin 364 gemi Avrupa'ya mal götürüyordu. Samsun 21'inci yüzyıla uyarlanacak şekilde yeniden ticaret şehri olacaktır. Yabancı şirketler buraya yatırım yaparken Samsun'un gelecek 100 yılına bakıyor" dedi.

Sempozyuma katılan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. İdris Bostan, Karadeniz'deki ticaretin tarihte nasıl yapıldığını ve ticarette hangi ülkelerin etkili olduğunu anlattı. Prof. Dr. İdris Bostan, Osmanlı Devleti döneminde Karadeniz'in bir iç deniz olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

"Osmanlı Devleti 4 büyük denizi kontrol etmiş. Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz ve Basra Körfezi'nde hem ticaret gemileri hem savaş gemileri yüzlerce yıl dolaşmıştır. Türklerin denizci olmadıkları söylenirdi. Oysa arşivler araştırıldığında Osmanlı Devleti'nde sadece uluslararası düzeyde değil, bölgesel olarak da deniz ticaretinin yerine getirildiği görülecektir. Fatih Sultan Mehmet, Karadeniz'i bir iç deniz haline dönüştürmüştür. 1540 tarihinden itibaren Karadeniz'e çıkan yabancı teknelerin yerini Osmanlı tekneleri almıştır ve ticaret de bu tekneler ile yapılmıştır. 1739 Belgrad Anlaşması'yla Osmanlılar, Ruslara ticaret yapma iznini vermiştir. Daha sonra da 1783'te Avusturya'ya, 1801 ve 1802 tarihlerinde Fransa ve İngiltere'ye izin veriyorlar. Böylelikle Karadeniz'de yabancı ülkelerin gemileride dolaşmaya başlıyor. Karadeniz, Orta Asya ve Hindistan'daki malların Avrupa'ya geçişinin sağlandığı önemli bir denizdir. Buradaki şehirler ve limanlarda tarih boyunca önemli olmuştur."

Sempozyumda Karadeniz ve bölgedeki illerde tarih boyunca yapılan ticaretin önemi, gelişimi ve nasıl yapıldığı anlatılacak.



İA(MS/CK)