Hüyük İlçesi'nde oturan Süleyman Eser, geçen 16 Kasım cuma günü, araziden toplayıp yediği mantardan zehirlendi. Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alınan Eser'in, yapılan tetkikler sonucu zehirlenmeden dolayı karaciğer yetmezliği oluştuğu saptandı. Doktorlar, yapılan tedavilere olumlu cevap vermeyen Eser'e, karaciğer nakli yapılmasına karar verdi. Durum Sağlık Bakanlığına bildirildi.

Eser'e, Mersin'de geçirdiği trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan bir kişinin karaciğeri 19 Kasım Pazartesi günü yapılan operasyonla nakledildi.

Doğadan toplanan mantarların vücudun bütün fonksiyonlarının iflas etmesine neden olabileceğine dikkat çeken Meram Tıp Fakültesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Genel Cerrah Prof. Dr. Şakir Tavlı, şunları söyledi:

''Hastamız yediği mantardan zehirlenmiş ve bunun sonucunda karaciğer yetmezliği tablosu gelişmiş. Belirli bir süre reanimasyon servisimizde yattı. Fakat karaciğeriyle ilgili hiçbir düzelme olmadı. Bunun üzerine karaciğer nakline aldık ve ulusal konseye karaciğer ihtiyacımızın olduğunu belirttik. Mersin'de trafik kazası geçirmesi sonucu beyin ölümü gerçekleşmiş bir kişinin karaciğeri pazartesi günü bize gönderildi ve nakli gerçekleştirdik Tabii bu mantar zehirlenmelerinden sadece karaciğer değil, pankreas gibi diğer organlarda olumsuz etkileniyor. Hastamızda da öyle oldu. Şu an da hastamızın diğer organlarının fonksiyonları da normale yaklaştı. Pankreas ve böbrekleriyle ilgili bazı rahatsızlıkları halen devam ediyor. Takdir edersiniz ki bu tür hastalarda hayati tehlike her zaman vardır, ama genel olarak durumunun düzeldiğini düşünüyoruz.''

Mantarın farklı türlerinin olduğunu buna  dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Şakir Tavlı, ''Bu mevsim de görülen mantar zehirlenmesine dikkat çekmek istiyorum. Malatya'da son bir ay içerisinde mantar zehirlenmesine bağlı olarak karaciğer nakli yapılmış. Türkiye'de 115 çeşit mantar bulunmaktadır. Bunların hiç birinin zehirli olup olmadığını çıplak gözle görmek mümkün değil. O bakımdan halkımızın uyanık olmasında yarar bulunmaktadır. Güzel görünümlü lezzetli bir bitki, ama zehirli olmasın halinde insan hayatını tehlikeye sokabiliyor'' diye konuştu.



ÖÇ(İA/AAA)