Evli ve 2 çocuk annesi Gürcan Sel'e, 9 yıl önce karaciğer yetmezliği teşhisi konuldu. O dönemlerde hastalığının tedavisi için gereken ilgiyi göstermeyen Sel, 2010 yılında halsizlik, yorgunluk ve karın ağrısı şikayeti artınca, yeniden Meram Tıp Fakültesi'ne muayene olmaya gitti. Doktorlar hastalığının ilerlediğini, karaciğer nakli olması gerektiğini ve aynı zamanda siroz hastalığına yakalandığını saptadı.

Gürcan Sel'e, Antalya'da geçirdiği trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin yakınlarının organları bağışlaması sayesinde 6 ay önce karaciğer nakli yapıldı.

'YENİDEN HAYATA TUTUNDUM'

Karaciğer naklinden sonra yeniden hayata tutunduğunu belirten Gürcan Sel, şunları söyledi:

"Hastalığımı ilk etapta önemsemedim. Ayrıca o dönemlerde oğlum tıp fakültesini okuyordu. Eşimde emekli öğretmen. Oğlumun okul masraflarını çıkarmak ve aile ekonomisine katkıda bulunmak için temiz şirketinde çalışıyordum. Oğlumdan da hastalığımı gizledim. Çünkü benim çalışmama izin vermezdi. Okulu bırakırdı. Bunun için gizledim. Ağrı ve şikayetlerim artıncaya kadar. Şikayetim artınca oğlum, beni doktora görtü. Yapılan tetkiklerde karaciğer nakli olmam gerektiği, olmazsam da yaşama şansımın az olduğu ayrıca siroz hastalığına yakalandığım ortaya çıktı. 2 yıldır nakil olmak için bekliyordum. Artım tüm ümitlerimi yitirmiştim. Ölmeyi düşünmeye başlamıştım. Geceleri ağrılarım nedeniyle rahat uyuyamıyordum. En sonunda yapılan organ bağışıyla nakil gerçekleşti ve yeniden hayata tutundum."

'HASTALIĞINI KALEME ALACAK'

9 yıl boyunca yaşadıklarını kaleme alıp kitap çıkarmak istediğini belirten Gürcan Sel, "Hastalığım boyunca çok zor durumlar yaşadım. Anılarımı kitaba dönüştürmek istiyorum. Kitaptan elde edeceğim geliri de tedavi olduğum Meram Tıp Fakültesi'ne bağışlayacağım. Hem bana organının bağışlayan kişinin emanetine iyi bir şekilde sahip olmak, hem de insanlara daha faydalı işler yapmak istiyorum. Karaciğer nakli 2 Mart 2012 tarihinde doğum günümde gerçekleşti. Nakille yeniden hayata tutundum ve ikinci hayatımı yaşıyorum. O yüzden 75 yaşına bile gelsem üniversiteden sağlıkla ilgili bir bölüm bitirip, insanlara faydalı bir iş yapmak istiyorum" diye konuştu.



ÖÇ(İA/SS)