Ak Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı, Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca ve Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, köylülerle birlikte ekili alanlarda dolunun verdiği zararı inceledi.

Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, en büyük zararı domatesin gördüğünü ve 300 ton kayıp yaşandığını belirterek, biber, kavun, karpuz ve kışlık ürünlerle birlikte 100 milyon lira civarında hasar meydana geldiğini söyledi. Doludan en çok Şahinköy, Hotanlı, Taşlık ve Harmanlı köylerinin zarar gördüğünü belirten Karaca, hasat zamanına denk gelmesi nedeniyle telafisi mümkün olmayan zararın yaşandığını vurguladı.

ÜRÜNLER TARLADA KALACAK

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu da üreticilerin İlçe Tarım Müdürlüğü’ne müracaat ederek hasar tespiti yaptırmasını istedi. Karahasanoğlu, yaşanan afetin boyutlarının ilerleyen günlerde daha net görülebileceğini ifade etti. Karahasanoğlu, "Zarar gören ürünler birkaç gün içinde sararmaya ve kokuşmaya başlayacak. Fabrikaların bu domatesleri alması mümkün olmayacak. Çiftçi son nefesini vermektedir" diye konuştu.

'TARIM SİGORTASI YETERİNCE KAPSAMIYOR'

Öte yandan yaklaşık 40 kilometrekare alanda etkili olan dolunun yanı sıra su baskını yaşanan arazide Tarım Sigortası’yla ilgili uygulamalar da gündeme geldi. Ekrem Acar isimli üretici sigorta kapsamının dar olması nedeniyle su altında kalan tarlasındaki zararın karşılanmadığını hatırlattı. Acar, "Bu yüzden üretici sigortaya yanaşmamaktadır. Sigorta bütün afetleri kapsamadıktan sonra ne anlamı var?" diyerek tepki gösterdi.

MİLLETVEKİLİ MATLI’DAN DESTEK SÖZÜ

Oda başkanları ve çiftçilerle birlikte araziyi gezen AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı da konunun takipçisi olacağı sözünü verirken, Tarım Kredi ve Ziraat Bankası borçlarının ertelenmesi için elinden geleni yapacağını söyledi. Matlı, Tarım Sigortası hakkındaki sıkıntıların aşılması için de girişim yapılacağını açıkladı.