Karabük Valiliği basın açıklaması, üye yapma, imza standı açılması eylemlerinin yapılacağı yerleri ve katılacak kişi sayısını Ocak ayında yayınladığı genelge ile belirledi. Basın açıklaması, imza standı açılması gibi eylemlerin yaya ve araç trafiğini engellediği, kamu huzur ve esenliğinin tehlikeye düşürdüğü, başkalarının hak ve hürriyetlerini kısıtladığının gözlemlenerek tespit edildiğinin bildirildiği genelgede, kamu düzeninin korunması, araç ve yaya trafiğinin sağlıklı bir şekilde işleyişinin sağlanması, ana arterlerde can ve mal güvenliğini olumsuz etkileyen etkinliklerin önlenmesinin amaçlandığı belirtildi.

Karara uymayanlar hakkında ise Kabahatlar Kanunu'na 32'inci maddesine göre, 'Emre aykırı davranış' suçundan ceza verilecek.

'GENELGE KAYGI VERİCİ'

Karabük Eğitim Sen Şube Başkanı, KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ayşegül Sarı Terzi, genelgeye tepki gösterdi. Terzi şöyle dedi:

"1982 anayasasının darbeden sonra yasaklayıcı zihniyetine karşı bir kamuoyu oluşmuşken, iktidardaki siyasi partimiz Anayasa çalışmaları yapmaya ve demokrasiyi ileriye götürmeyi düşündüğünü belirtirken ve bu konuda kamuoyu yaratmaya çalışırken, sözde herkesin desteğini almaya çalışırken, bizim valiliğimizden böyle bir genelgenin çıkmış olması kaygı vericidir."

Ayşegül Sarı Terzi, sivil toplum kuruluşları ve sendikaların kargaşa yaratmak, kamuoyunu huzursuz etmek, insanları cezalandırmak, düzeni bozmak adına eylem ve etkinlik yapmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Şurada yapamazsınız, burada yapamazsınız, şu kadar kişiyle yaparsın diye sınırlama getirdiğinizde demokrasinin bu cümlelerin neresinde olduğunu anlamakta bizler zorluk çekiyoruz o zaman. Bizi dar alanlara ve kısıtlı kişilerle sesimizi duyurmaya zorlarsınız, kamuoyu oluşturma konusunda bu kadar zorlarsanız, baskı altında tutarsanız, o zaman mevcut uygulamanın demokrasi olduğundan söz edemeyiz."



BD(MÇ/COŞ)