Kaçakcılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nin 3 Mayıs 2011 günü düzenlediği operasyonda Mustafa Özcan ile 4 kişi gözaltına alınarak tutuklandı. 4'ü tutuklu, 6'sı tutuksuz toplam 10 sanık hakkında, 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve örgüte üye olmak, birden fazla kişi ile tehdit, cebir veya hile ile hürriyetinden yoksun kılma, nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal etme suçlarından dava açıldı.

Haklarında 6 ile 24 yıl arasında değişen hapis cezası istenen sanıklardan tutuklu bulunan örgüt elebaşı Mustafa Özcan, kardeşi Tamer Özcan, oğlu Muhammet Özgür Özcan, Cavit Küpeoğlu'nun yargılanmasına bugün 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. 'Kara Musto' lakaplı Mustafa özcan'ın avukatı Alparslan Kaya, müvekilinin sol ayağının felç olduğunu cezaevi koşullarına dayanamayacağını söyleyerek tahliyesini istedi. Hastalığından dolayı yerinde fazla oturamayan Mustafa Özcan mahkeme heyetinden izin alarak sık sık duruşma salonundaki koridorda yürüdü. 1982 yılında alkollü olan bir polisin Erzurumlular'a küfrettiğini ileri süren Mustafa Özcan şöyle konuştu:

"Anamın avradımın üzerine yemin ederim bir polis 'ulan Erzurumluların bilmem neyini ne yapayım' de küfür etti. Ben de öldürdüm. Bu tarihten beri emniyet benden intikamını alıyor. Adımı 'Kara Musto' koydular. Emniyet benden bir canavar yarattı. Sokaktaki çocukları dahi anneleri 'Bak Kara Musto geliyor. Çamurla oynama' sözleriyle korkutuyordu. Başkanım sizin de gördüğünüz gibi karşınızda ailesi dağılmış, paramparça olmuş bir Kara Musto var. 2003'de babamı öldürdüler. O kişiler polisin taraflı tuttuğu tutanakla 5 yıl ceza alıp çıktılar. 2006'da emniyet bütün ailemi içeriye aldı, tutuklandık. 15 gün sonra 480 kişi bizden şikayetçi olmuş. Bugün burada olma sebebimizde emniyetin bize kurduğu komplodur."

Mahkeme heyeti, sanıkların üzerlerine atılı suç niteliği ve mevcut delil durumu, haklarında kuvvetli suç şüphesinin varlığını dikkate alarak tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Duruşma ertelendi.