Geçen 27 Mart’ta, Ulukent- Bostanlı hattında çalışan 428 numaralı otobüse binen yolcular, en arkada oturan ve kara çarşaf giymiş iki kişinin hareketlerinden şüphelendi. Kadına benzemeyen iki kişinin canlı bomba olmasından şüphelenen yolcuların ihbarı üzerine polis ekipleri harekete geçti. Durdurulan otobüsten indirilen iki kişinin çarşaflarının açılmasıyla şaşırtan gerçek ortaya çıktı. Erkek oldukları belirlenen 19 yaşındaki T.E.E. ile aynı yaştaki Y.K.’nın, o tarihten kısa süre önce bir TEDAŞ veznesinin soyulduğu haberini televizyondan izledikten sonra kendilerinin de soygun planladıkları ortaya çıktı.

Ellerini de eldiven takarak kamufle etmeye çalışan şüphelilerin üzerinde ayrıca soygun sırasında kullanmayı planladıkları eter, pamuk ve elektroşok cihazının yanı sıra, yakalanmaları halinde intihar etmek için kullanacakları haplarla, geride bırakacakları intihar mektupları da ele geçirildi.

KARA ÇARŞAF DİKKAT ÇEKMEMEK İÇİN

Plastik doğramacı olan T.E.E. ile gümrük şirketinde çalışan Y.K.’nın, dikkat çekmemek ve kolay kamufle olarak kaçabilmek için, kara çarşafların altına öğrenci kıyafeti giydikleri belirlendi. Televizyondan izledikleri soygunu gerçekleştirmek için hazırlık yapan iki zanlının, vezne çalışanlarını eterle bayıltmayı, o anda içeriye giren diğer kişileri ise elektro şok cihazıyla etkisiz hale getirmeyi planladıkları saptandı. Şüphelilerin soygunun ardından yakalanmaları halinde ise gözaltına bulundukları sırada ilaç içerek intihar etmeyi planladıkları tespit edildi. T.E.E. ve Y.K.’nın ayrıca, ailelerine ve arkadaşlarına 'Lütfen bizi iyi anlayın şu an bu mektubu okuyorsanız hakkın rahmetine kavuşmuşuzdur. Biz hırsız değiliz, ailelerimizin yüzüne bakamayız. Bizlerin amacı ailelerimize daha iyisini vermekti, ancak bu düzende olmadı. Ayrıca biz hırsızlarla aynı koğuşta kalamayız, çünkü biz hırsız değiliz. Aldığımız paranın bir kısmını da ihtiyacı olan aileye, bebeğine süt alamayan anneye verecektik. Daha iyi bir hayat için başlangıç yapacaktık. Bu arada bizi yakalanma anında vuran veya intihar etmemize engel olamayan kimse sakın pişmanlık duymasın, üzülmesin. Ayrıca TEDAŞ veznesinde eterle bayılttığımız abi inşallah iyidir. Onun hiç bu olaylarda suçu ve günahı yok. Biz ailelerimizi çok seviyoruz, kız arkadaşımızı çok seviyoruz, sevmeye de devam edeceğiz' yazılı mektup hazırladıkları ortaya çıktı.

AĞIR CEZADA YARGILANDILAR

Olayın ardından sevkedildikleri mahkemede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan T.E.E. ve Y.K. hakkında, Karşıyaka 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Ancak şüphelilerin, henüz harekete geçmeden yakalanmaları ve itirafları nedeniyle, mahkeme heyetince 'gasp girişimi' suçundan beraatlerine karar verildi.

Şüphelilerden Y.K., sadece, elektroşok cihazı taşımaktan 5 ay hapis ve 400 TL adli para cezası aldı. Bu cezada, bir daha suç işlemeyeceği kanaatinden ve sabıkasının bulunmamasından dolayı 5 yıl içerisinde aynı türde suç işlememesi şartıyla ertelendi.



TY(İÖ/SS)