Ankara-Malatya seferini yapan '4 Eylül Mavi Treni' pazar günü Ankara'dan yola çıktı. Sivas'ın Çetinkaya Beldesi'ne kadar hiçbir sıkıntı çekilmeden gelen tren buradaki demiryoluna çığ düşmesi sonucu uzun süre beklemek zorunda kaldı. Yolun açılması sonrasında tren gece saatlerinde Sivas Garı'na ulaştı. Trende bekleyen 100 kadar yolcu zor durumda kaldı. Garda da uzun süre bekleyen yolcular 35 saat sonra yeniden geldikleri Kayseri yönüne gönderildi.

Trenden uzaklaşmalarına izin verilmediği için yiyecek alamadıklarını belirten yolcular verilen bisküvi ve kek ile karınlarını doyurmak durumunda kaldıklarını anlattı. Uzun süre yetkililere ulaşamadıklarını ve kendileri ile ilgilenilmediğini öne süren yolcular trenin yeniden Kayseri'ye yönlendirilmesine tepki gösterdi. Ankara- Malatya trenine Malatya'ya gitmek için Kayseri'den binen ünivesite öğrencisi Mehmet Cem Menteş, şöyle dedi:

"Elazığ'da üniversite okuyoruz. Kayseri'ye tırmanışa gitmiştik. Pazar günü akşam Kayseri'den trene bindik. Malatya'ya oradan da karayolu ile Elazığ'a gidecektik. Sivas'ın Çetinkaya Mevkii'ne kadar herşey normaldi. Ancak orada demiryoluna çığ düştüğü ve yolun açılmasını beklememiz gerektiği söylendi. Pazartesi günümüz orada bekleyerek geçti. Bütün gece orada bekledik. Yol  gece açıldı ve bizi Sivas garına getirdiler. Sorun bizim beklememiz değil. Bize gösterilen muameleyi beğenmedik. Akşam yemeği olarak sadece bisküvi ve meyve suyu verildi. Kahvaltı olarak kek ve çay verildi. Dışarı çıkmamıza da izin verilmiyor. 'Tren her an hareket edebilir uzaklaşmayın' diyorlar. Sürekli bir kargaşa vardı ve kesin bir bilgi vermediler." 

Yolculardan Burak Polat ise, "Şu anda yapıbildikleri tek şey bizi bindiğimiz yere yeniden götürmek. Bizim normalde pazartesi günü Malatya'da olmamız lazımdı. Biz de Malatya'dan karayolu ile Elazığ'a geçip okulumuza gidecektik. Bütün planlarımızı buna göre yapmıştık. Benim salı günü mutlaka okulda olmam ve önemli bir proje teslim etmim lazımdı. Ama ben hala Sivas'tayım ve yolculuğun daha ne kadar süreceği belli değil" dedi. 40 saate yakın zorunlu tren yolculuğunun kendilerini zor durumda bıraktığını belirten yolcular hava ve yol durumu hakkında bilgi alınmadan seferler düzenlenmesine tepki gösterdi. Tren 11'00'da Kayseri'ye dönmek üzere Sivas Garı'ndan ayrıldı. Yolcuların Kayseri'den de karayolu ile Malatya'ya ulaştırılacakları belirtildi.


HÖ(EA/İD)