Honaz İlçesi’nde dün öğlen saatlerinde hava sıcaklığı 28 dereceye kadar yükseldi. Isınan hava nedeniyle Honaz Dağı’nın yüksek kesimlerindeki kar erimeye başladı. Akşam saatlerinde artan kar suları, Bulancak Deresi’nde Devlet Su İşleri tarafından yapılan bentleri yıktı ve önüne geleni sürükledi. Menteşe Köyü yerleşim biriminin olduğu yer sel sularından etkilenmezken, çoğunluğu kiraz bahçesi olan tarım arazileri büyük zarar gördü. Tarım arazilerinde yaklaşık bir metrelik çamur tabakası oluştu. Kum, taş ve çakıl karışımı çamur bazı ağaçların dallarına kadar yükseldi. Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, bölgede zarar tespit çalışmalarına başladı. Menteşe Köyü ile Kızılyer Beldesi yolundaki köprü de çamur deryasına gömüldü. Belediye ekiplerinin çalışmasıyla köprü temizlenip yeniden trafiğe açıldı.

EN SON 40 YIL ÖNCE OLMUŞ

Menteşe Köyü’nde çiftçilik yapan Özcan Yanar, "Böyle bir afet 40 yıl önce olmuştu. Ancak bu kadar etkili olmamıştı. Karlar eriyince biriken su, bentleri yıkmış. Önüne ne aldıysa sürüklemiş. Arazilerimiz çamur tarlasına döndü. Tarlalardaki çamur kitlesini iş makinelerine kürüteceğiz" dedi.

DAĞ ETEKLERİNDE TOPRAK KAYMASI

Menteşe Köyü Muhtarı Mustafa Sert, "Bu yıl çok kar ve yağmur yağdı. Kar suları erimeye başlayınca, dağın eteklerinde toprak kayması da olmuş. Sular, kayan toprağı da önüne katıp dört kilometre sürükledi. Bazı tarım arazileri tamamen çamur altında kaldı. Devletin bölgede kapsamlı bir çalışma yapmasını bekliyoruz. Hem hasar tespit çalışması yapılmalı hem de derenin ıslah edilmesi gerekiyor. Daha sağlam bentler yapılmalı" diye konuştu.



FI(İÖ/BT)