Kentteki 4 mahallenin atık sularının arıtılmadan 300 metre uzağına bırakılması nedeniyle yaşanan kirlilikle gündeme gelen Kapuz Plajı'nda, bu sefer de Çatalağzı Beldesi'ndeki termik santralin denize boşalttığı atık kül kirliliği yaşandı. Çatalağzı Termik Santrali'nde (ÇATES) kömür yakılması sonucu oluşan ve denize boşaltılan atık kül, rüzgarın da etkisiyle Kapuz Plajı'na kadar geldi. Denizin yüzeyini kaplayan küller, kirliliğe yol açtı. Plajdakilerden kimisi kirlilik nedeniyle denize girmezken, bazıları kül kirliliğine aldırmadan yüzdü.

Zonguldak Belediyesi'ne ait plajdaki görevliler, sandalla açılarak denizin yüzeyindeki külleri ağla toplamaya çalıştı. Yaklaşık 1 saat süren çalışmanın ardından küller toplanıp çöpe döküldü.

Karaelmas Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali'nin ardından değerlendirme yapmak için Kapuz Plajı'nda kahvaltılı basın toplantısı düzenleyen Zonguldak Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir de yaşanan kirliliğe şahit oldu. Toplantıda, gazetecilerin plajdaki kirliliğe ilişkin sorularını da cevaplandıran Başkan Akdemir, ÇATES'in yıllardır atık külünü denize boşalttığını söyledi. Başkan Akdemir, "2 yıldır daha kontrollü bırakıyorlar. Çünkü bildiğim kadarıyla külü satıyorlar. Biz plajdaki temizliği daha sık yaptıracağız. Ekibimiz daha düzgün çalışır, daha da hassas çalışır. Halkın denize girmesinde bir sakınca yok" dedi.

Başkan Akdemir, yurt dışındayken plajdaki kanalizasyon kirliliğiyle ilgili haberler yapıldığını hatırlattı. Başkan Akdemir, "O zaman çok şaşırmıştım. Çünkü deşarj borusu patlayabiliyor. O gün hemen giderildi. İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri de su numunesi aldı ve suyun temiz olduğunu açıkladı. 'Atıksu Arıtma ve Kanalizasyon' projesi de bitiyor. Bu proje tamamlandığında bir daha buraya hiçbir şey dökülmeyecek, herhangi bir şey sızmayacak. İnsanlarımız rahat rahat burada denize girebilecek" diye konuştu.



DS(EE/BT)