1975 yılında teknesi ile geldiği Dalyan’a aşık olan, caretta caretta'ların korunması için büyük çabalar harcayan ve uzun yıllardır burada yaşayan Kaptan June için önce Jazz Bar'da, arkadaşları Gülçin-Celal Yahyabeyoğlu tarafından sürpriz doğum günü partisi düzenlendi. Barış Çegergil ve Celal Yahyabeyoğlu’nun müzikleriyle hoşça vakit geçen June Haimoff, daha sonra evine geçerek burada da bir kutlama yaptı. Çok sayıda davetlinin konuk olduğu evinde, aynı zamanda müzisyen olan June Haimoff şarkılar söyledi. Aralarında Dalyan Belediye Başkanı CHP’li Arif Sarı ve Dalyan sakinlerinin de olduğu davette, bol miktarda yiyecek ve içecek ikram edildi. Kaptan’ın birçok arkadaşı, doğum gününü kutlamak için çeşitli ülkelerden geldi.

1975'TE DALYAN'A GELDİ

Londra’nın doğusundaki Essex’de 1922 yılında doğan June’un çocukluğu, petrol mühendisi olan babası nedeniyle Uganda, İran ve Irak’ta geçti. Gençliğinde opera şarkıcısı olmak için müzik, dans ve bale okuluna gitti, daha sonraları yağlıboya resim çalışmalarına başladı. İki evlilik yaptı. Haimoff soyadını taşıyan ikinci eşi ile ABD'de ve İsviçre'de yaşadı. Dünya jet sosyetesinde yer aldı. İkinci eşinden ayrıldıktan sonra satın aldığı bir balıkçı teknesi ile Ege'de seyahat etti ve Yunanistan'da 20 yılını geçirdi.

İlk defa Temmuz 1975’te teknesiyle Dalyan sahilindeki Ekincik Koyu'na geldi. Dalyan'a 1986'daki gelişinde İztuzu Plajı'nda bir barakada ve teknesinde yaşamaya başladı. Bu dönemde, geceleri yumurta bırakmak için kumsala gelen deniz kaplumbağaları caretta caretta'larla karşılaştı. Nesli tükenmeye yüz tutmuş bu kaplumbağaları gözleyerek bu sahillere nasıl, ne zaman geldiklerini, yumurtlama dönemleri ve Akdeniz'e geri dönüşleri hakkında bütün bilgi edindi.

Caretta carettaların yuvalama ve yaşam alanı olan İztuzu Sahili'nde otel yapılmak istendiğini öğrendiğinde bir kampanya başlatarak dünyanın ilgisini bu kumsala çekti ve otel yapma girişiminin durdurulmasını sağladı.

KAPLUMBAĞALAR VE ÇEVRE İÇİN MÜCADELE

Ankara'da dönemin başbakanı Turgut Özal ile görüşen Haimoff, Özel Çevre Koruma Kurumu'nun kurulmasında önemli rol oynadı. Bu mücadelenin ve kazanılan zaferin öyküsünü 2002 yılında İngiltere'de yayınladığı 'Captain June and The Dalyan Turtles' kitabında anlattı. Kitap aynı yıl 'Kaptan June ve Kaplumbağalar' adıyla Türkçe'ye çevrildi ve Remzi Kitabevi tarafından yayınlandı. June Haimoff ayrıca 2003 yılında geliri caretta caretta'ların korunması amacıyla kullanılmak üzere tek şarkılık CD yaptı.

Dalyan halkının 'Kaptan June' olarak hitap ettiği Haimoff, 2009 yılında Türk vatandaşı oldu. Kurduğu Kaptan June Deniz Kaplumbağalarını Koruma Vakfı, 2011 yılı başında tescillendi. Haimoff ayrıca, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından yılbaşında ve doğum gününde toplam yaklaşık bin 350 ismi kapsayacak şekilde yılda iki kez yayınlanan 'Britanya Onur Listesi'nde (British New Year's Honour's List) 2011 yılbaşı itibariyle yer aldı.



Sİ(İÖ/CK)