Avrupa’da yaşayan Türk işçilerinin yaz tatillerini geçirmek için Türkiye’ye dönüşleri devam ediyor. Türk işçilerinden karayolunu tercih edenler Bulgaristan sınırındaki Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapıları’ndaki yoğunluğu arttırdı. Son 2 günde sadece Kapıkule Sınır Kapısı’ndan yaklaşık 10 bin araç giriş yaparken, yaklaşık 45 bin yolcu sayısına ulaşıldı. 

Bulgaristan tarafındaki Kaptan Andreova Sınır Kapısı'nı kullanarak Türkiye’ye Kapıkule Sınır Kapısı'ndan giriş yapan Türk işçiler gümrük sahasında uzun araç kuyrukları oluşturdu. Tam kapasite 12 peronla gümrük işlemleri yapılırken, işçiler kuyrukta beklemelerini araçlarının klaksonlarına basarak protesto etti. Özellikle Bulgaristan’ın Kaptan Andreova Sınır Kapısı'nda yaklaşık 3 saat bekletildiklerini belirten Türk işçileri asıl korkularının İstanbul’daki Fatih sultan Mehmet ve Haliç Köprüsü'ndeki tadilat çalışmaları olduğunu söyledi. Brüksel’den yola çıktıklarını anlatan 35 yaşındaki Ramazan Söğüt,  şöyle dedi:

"Ailemle birlikte Brüksel’den memleketim Afyonkarahisar’a gidiyorum. Slovenya gümrükte ve Bulgaristan’da 3’er saat bekledik. Diğer ülkelerde sıra yok, kimse bakmıyor. Polisler yardımcı olmuyor. Şerit bile yok diyebilirim. Çok tatsızlıklar oluyor gümrüklerde. Kapıkule’de giriş yapmak için saatlerdir bekliyoruz."

8 SAATTE 5 BİN ARAÇ

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, Avrupa’da yaşayan işçilerin yaz tatillerini geçirmek için Türkiye'ye gelişlerinin yoğun devam ettiğini söyledi. Gümrük sahasının bir anda dolmasıyla araç kuyrukları oluştuğunu kaydeden Yalçın şunları söyledi:

"Gümrük sahası şu anda tam olarak dolu. Saat 21.00 itibariyle 8 saatte 5 bin araç girişi yapıldı. Gündüz saat 11.00’a kadar gümrük sahamız neredeyse boştu. Bir anda 8 saatlik süre içerisinde 5 bin araç geldi. Kısa sürede çok aracı yurda soktuğumuz için bir takım yoğunluklar sıkıntılar, sızlanma ve şikayetler olabiliyor. Geçen yıla göre kadro ve peron sayısı arttı. Normalde 10 perondu şuanda 12 peron çalışıyor. Tam kapasitenin yüzde 20 üzerine de çıktık. 'Kırmızı hat' dediğimiz alan da yarattık. Burada da 2 araç girişleri daha sağlanıyor. Buna rağmen ister istemez, vatandaşlarımız bekledikleri hızda Türkiye’ye giremiyor. Bu bizim muayenemizden değil tamamen araç kayıt ve pasaport kayıt işlemlerinden kaynaklanıyor. Yoksa bizim normalde klasik gümrük muayene işlemi 15-30 saniye arasında değişiyor. Yoksa gurbetçilerimizi sokmamak için yada ince ince muayene etmek için derdimiz yok. Bizde onları bir an önce Türkiye’ye girmelerini istiyoruz. Ama ister istemez, pasaport ve araç bilgilerini bilgisayar kaydına sokmamız gerekiyor. Şuanda tam kapasite çalışıyoruz."

OTOBAN GİŞELERİNDE KGS PROTESTOSU

Sınır Kapıları’nda gümrük işlemlerini yaparak Türkiye’ye giren Türk işçileri bu kez de TEM otoyolu Edirne gişelerinde Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) alabilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Memleketlerine gitmek için otobanı tercih edenler OGS ve KGS satışı yapılan bir nokta olmasını klakson çalarak protesto etti. Gümrüklerde bekledikten sonra otoban gişelerinde de beklediklerini kaydeden Türk işçileri, şöyle konuştu:

"Gelirken tüm gümrüklerde saatlerce bekledik. Şimdi de otoban girişinde bekliyoruz. Çünkü para geçersiz mutlaka kart almamız gerekiyor. Ancak tek satış noktası var, oda bu kadar araca bakamıyor. Bu yüzden de saatlerdir kart alabilmek için bekliyoruz."

Bazı Türk işçileri ise KGS almak için sırada beklemek istemeyenler ise OGS'lerden kaçak geçiş yaparak yollarına devam etti.



EÖ(LK/İD)