Nevşehir’in merkez ilçeye bağlı Uçhisar Beldesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli Yaşar Baba Yeraltı Eğlence Merkezi işletmecisi Yaşar Ertan, Kapadokya bölgesinde kültür turizminin yoğun şekilde yapıldığına söyledi. Ertan, Kapadokya bölgesinde 40 yıla yakın bir zamandan beri bölgenin ve Türkiye'nin çeşitli yörelerine ait kültürel birikimleri, halk oyunları ile yabancı turistlere izlettirme çabası içerisinde olduklarını belirtti.

BÖLGE FARKI GÖZETİLMİYOR

Yaklaşık üç - dört saat süre ile devam eden gösterilerde, kültürün önemli bir yanını yansıtan halk oyunlarını, bölge farkı gözetmeksizin yerli ve yabancı turistlere izlettirdiklerini ifade eden Ertan, "Nevşehir'in yanı sıra, Adıyaman, Kars, Karadeniz ve İzmir yöresi halk oyunlarını da, düzenlediğimiz Türk geceleri ile yabancı turistlere tanıtmaya çalışıyoruz" dedi.

GÖSTERİLERE TURİSTLER DE EŞLİK EDİYOR

Zaman zaman gösterilerin içine turistleri de alıp, onların bu kültürü yaşamalarına da imkân sağladıklarını dile getiren Ertan sözlerine şöyle devam etti: "Zengin birikime sahip olan kültürel değerlerimizin, halk oyunları ile aktarılması görsellik açısından oldukça renk katıyor. Çünkü turiste kendi bildiği bir dil ile kültürünüzü ve kültürünüzde yaygın olan folklorik değer ve birikimlerinizi anlatabilirsiniz ama o turiste , bu kültürü görsel olarak yansıtamazsınız. Anlatılan kültürel değer, turist için sadece bir bilgi olarak algılanır ama görselliği de ortaya koyarsanız, kültürel alışverişinizi etkin şekilde tamamlamış olursunuz. Bizim de ortaya koyduğumuz bu çabanın küçük bir yansımasıdır."