Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı tarafından Kanuni Sultan Süleyman'ın doğumunun 517'nci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Kanuni Yürüyüşü' geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Kentin en işlek caddelerinden Uzunsokak'ta başlayan yürüyüşe Trabzon Valisi Yardımcısı Kamil Sarıaslan, Belediye Başkan Yardımcısı Seyfullah Kınalı, Emniyet Müdürü Ertan Yavaş, at üzerinde Kanuni Sultan Süleyman'ı temsil eden bir kişi, arkasında temsili ailesi, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı. Grup, Belediye Mehter takımı eşliğinde Ortahisar Mahallesi'ndeki Kanuni Evi'ne kadar yürüdü.Yürüyüş boyunca vatandaşlar at üzerindeki temsili Kanuni' ye büyük ilgi gösterdi. Kanuni'yi temsil eden kişinin Kanuni Evi'ndeki tahtına oturmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından mehter takımı bir konser verdi.

Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ali Baki, 1495 yılında Trabzon'da doğan Cihan Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın, imparatorluğun en iyi eğitimcileri tarafından eğitildiğini vurgulayarak, "Trabzon adeta imparatorluğun kültür ve eğitim merkezi haline gelmiş, Kanuni de bu eğitim sonunda 25 yaşında imparatorluğun başına geçmiştir" dedi. Kanuni Sultan Süleyman'ın Kanunnamesi'nin önemine değinen Baki, "Hukuksuzluklarla dolu bir dünyada 1500'lü yıllarda Kanuni adını almanın ne anlam ifade ettiğini sizlerin takdirine bırakıyorum. Kanunnamesi'ndeki, 'Benim ülkem sınırları içinde her kim suç işlerse eşit suça eşit ceza uygulanır' maddesi bugünkü modern hukukun esasıdır. Bu nedenle Kanuni, 'Kanuni' lakabı taşıyan tek devlet adamıdır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından düzenlenen Kanuni Tenis Turnuvası'nda dereceye giren sporculara ödülleri verildi, bu yıl ilk kez katılımcılara Kanuni Evi'nin penceresinden Kanuni Lokumu dağıtıldı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 300 kilogram pilav ve 50 kilogram et kullanılarak hazırlanan geleneksel Kanuni Pilavı ikramında bulunuldu. Pilavın dağıtımı sırasında önceki yıllarda olduğu gibi izdiham yaşandı.



OŞ(TM/CK)