ÇÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Atila Tanyeli, araştırmanın kendi talepleri üzerine yapıldığını ve ortaya çıkan somut bilgiyle birçok hastanın iyileşmesinin hızlanacağını söyledi. Prof.Dr. Tanyeli, "Bu çalışma Türkiye'de ilk defa yapıldı. Araştırmada çekirdekli üzüm suyu konsantresinin özellikle kanser hastalarının bağırsaklarında oluşan tahribatı giderdiği saptandı. Bunu tüm hastaların kullanmasını öneriyoruz" dedi. Çukurova Üniversitesi Tıbbi Bilimler Araştırma ve Uygulama Merkezi Sorumlu Yöneticisi Yrd.Doç.Dr. Yusuf Kenan Dağlıoğlu ise, araştırmayı 70 fare (rat) üzerinde yaptıklarını, 20 gün boyunca farklı oranlarda konsantre içirdiklerini, en doğru oranın 2cc olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Kenan Dağlıoğlu, şöyle dedi:

"Çok güçlü antioksidan özelliği taşıyan bu üründe, şarabın yıllarca beklemesiyle oluşan resveratrolun maddesinin de bulunduğunu gözlemledik. Ürünü denediğimiz ratlarda ölen dokunun hücrelerinin yenilendiğini ve kandaki demir miktarının yükseldiğini gördük. Bunun sonucunda kanser tedavisinde kullanılan ilaçların bağırsaklarda neden olduğu yan etkiler ortadan kalktı." 

Yrd.Doç.Dr. Yusuf Kenan Dağlıoğlu, günlük hayatta sağlıklı insanların da üzümü tüketirken çekirdeklerini de çiğneyerek yemelerini tavsiye etti. Bölgedeki siyah üzümlerden çekirdekli üzüm ekstresi üreten New King firma yetkilisi Hasan Tekgeç ise ürünün sadece hastalar için olmadığını belirterek, "Ürünümüzün bağışıklık sistemini de güçlendirdiği yapılan çalışmalar sonucunda tespit edildi. Bu nedenle sadece hasta olanlar için değil, hasta olmamak için de kullanılabilir. Ürünümüzün Vitis Vinifera adıyla eczane ve marketlerde satışı yapılıyor. Ürünü kullanan insanlardan olumlu dönüşler alıyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor" dedi.



ÇA(BY/İD)