Kangal İlçesi'nde 6 Mayıs 2009 tarihinde yapımına başlanan ve Ocak 2012'de tamamlanarak hak sahiplerine dağıtılan TOKİ evlerinin elektrikleri, dağıtım firması ÇEDAŞ yetkilileri tarafından 66 bin TL'ye ulaşan elektrik borcu nedeniyle trafo merkezinden kesildi. Kesinti üzerine 96 daireli sitede oturan aileler elektriksiz kaldı. Bunun üzerine TOKİ sakinleri sitede toplanarak eylem yaptı. ÇEDAŞ'a ve yetkililere tepki gösteren konut sahipleri, TOKİ'nin inşaatı sırasında mütahit tarafından kullanılan elektriğin parasının kendilerinden istendiğini iddia etti.

Site yöneticisi Kadir Erşahin, "Biz TOKİ sitelerine taşındıktan sonra elektrikleri üzerimize almak için gerekli başvuruları yaptık. ÇEDAŞ'a müracat ettik ama tesisatla ilgili projeler henüz bitirilmediği için bize abonelik veremediler. Bugün ise gelerek bize aboneliklerinizi alın dediler. Ama inşaatın yapımı sırasında kullanılan elektrik ücretinin de konut sahipleri tarafından ödenmesini istediler. Biz de site sakinleri olarak bunu kabul etmedik. Biz onlara bizler sadece kendi kullandığımız elektriğin parasını vermek istedik. Kabul etmediler ve elektriklerimizi kestiler. 60 bin TL'ye yakın bizim kullanmadığımız elektrik borcu var. Burada oturan ve astım hastası olan teyzelerimiz var. Elektrik olmadığı için onlarda hava makinelerini kullanamıyorlar. Elektriklerimiz kesik olduğu için su da olmuyor. Çok mağdur olduk. Gerekli yerlere başvurumuzu yaptık" dedi.

TOKİ evleri önünde toplanan kadın ve çocuklar da 'Elektriğimizi isteriz' sloganı attı. Grup daha sonra Kaymakamlık binası önüne giderek eylemi sürdürdü. TOKİ sakinlerinin buradaki eylemlerine CHP İlçe Başkanı Tayfun Balta, HAS Parti İlçe Başkanı Hasan Sığırcı ve MHP İlçe Başkanı Salih Dülger de destek verdi. Kaymakamlık binasına çıkan parti başkanları yetkili kimse olmayınca tekrar aşağıyı inip kısa açıklamalar yaparak halkın mağdur edildiğini iddia etti. İnşaatı tamamlayarak TOKİ'ye teslim eden yüklenici firma sahibi ise "Böyle bir borç olsaydı, TOKİ konutları teslim almazdı. Buradaki sorumluluk tamamen TOKİ'ye ait" diye konuştu.

Kangal Belediye Başkanı AK Parti'li Mehmet Öztürk ise "TOKİ konutlarında oturanların elektrik kulandıkları için abone olmaları gerekiyor. Abone olmaları içinde projeleri olması gerek. Proje olmadığı için abonelik alamıyorlar. ÇEDAŞ da doğal olarak gelip elektirikleri kesmiş. Ben durumu Vali beye ilettim, TOKİ yetkililerini aradı. Cumaya kadar bu proplem çözülmeye çalışılacak" dedi.

FİRMA, 'BİZİM İLGİMİZ YOK'

İnşaatı tamamlayarak TOKİ'ye teslim eden yüklenici firması Uzunay İnşaat sahibi Mustafa Uzun, elektrik borcu ile ilgili olarak kendilerinin bir kusuru bulunmadığını dile getirdi. Uzun, Ocak ayı başında TOKİ'nin yüklenici firmalardan konutlarını teslim aldığını ve ardından anahtarları sahiplerine dağıttığını belirterek, tüm sorumluluğun TOKİ'de bulunduğunu belirtti. Uzun, "Böyle bir borç olsaydı, TOKİ konutları teslim almazdı. Buradaki sorumluluk tammen TOKİ'ye ait" diye konuştu.

2 gündür elektriksiz kalan konut sahipleri ise sorunun bir an önce çözülmesini bekliyor.



HY(EA/SS)