Adı Kandıra İlçesi ile bütünleşen ve orjinal adı 'Amerikan Bronzu' olan siyah hindiler daha önce sadece Kandıra İlçesi'nde yetiştiriliyordu. Bundan 15 yıl önce Tarım Bakanlığı'na bağlı Hindi Üretim İstasyonu'nda yetiştirilen hindi palazları köylülere dağıtılıyor. Köylüler de ev, bahçeleri ve irili ufaklı kümeslerinde bunları yetiştirerek önemli gelir elde etmeye başladı. 15 yıl önce istasyon kapanırken Kandırı'da hindi yetiştiriciliği eski cazibesini kaybetti.

Kandıra'da kalan birkaç hindi yetiştiricisinden Cavit Turan son yıllarda hindiye halkın  ilgisinin azaldığını, bu yıl satışlarda artış olduğunu belirtti. Turan, ilçe ve köylerde birkaç büyük yetiştirici kaldığını belirterek şöyle devam etti:

"Kandıra'da önceki yıllarda devlet üretim çiftliği vardı. Vatandaşlar buradan palaz alıp yetiştirirdi. Burası kapatılınca hindi üretimi azaldı. Yeterli satış da olmuyordu. Geçen yıllarda yılbaşı öncesi 300-500 arasında hindi satıyordum. Bu yıl 2 bin 500 hindi yetiştirdim. Şu ana kadar 2 bin hindi Kocaeli ve İstanbul bölgesine satıldı. Elimde 500  hindi kaldı, onların da gideceği yerler hazır. Dişi bir hindi yaklaşık 4-5, erkek bir hindi ise 6-7 kilo geliyor. Kilosunu da 15 liradan satıyoruz."

Cavit Turan, Kandıra hindisinin diğer beyaz hindilere oranla daha yezzetli olduğunu, bazı bölgelerde beyaz hindilerin sarı filelere konulup 'Kandıra hindisi' diye satıldığını belirterek hiç kimsenin aldanmamasını istedi.

Yılbaşı öncesi Kandıra İlçesi'ne sırf hindi almak için gelenler olduğunu belirten et ve tavuk ürünleri satıcısı Ender Yıldız ise  "Kandıra'da et ve tavuk ürünleri satan bir işletmeyiz. Özellikle bu yılbaşı öncesi İstanbul, Bursa, Sakarya, Bolu ve Yalova gibi çevre illerden sadece hindi almak için çok sayıda kişi geldi. Geçen yıllara oranla bu yıl satışlarımızda patlama görülüyor" dedi.



EA(MB/İD)