Olay, 29 Mayıs 2006'da merkez Yüreğir İlçesi Levent Mahallesi'nde meydana geldi. 19 Mayıs Mahallesi'nde oturan 31 yaşındaki Zeynep Özel, çocukları Mehmet Faruk ile 6 yaşındaki Furkan Özel'in uyuduğu sırada, Yeşilbağlar Mahallesi'ndeki hasta annesini ziyarete gitti. Anneleri evden ayrıldıktan bir süre sonra uyanan iki kardeş, evlerinin yakınındaki Levent Mahallesi 1 Sokak'tan geçen sulama kanalının kenarına giderek oynamaya başladı. Arkadaşlarıyla oynayan kardeşlerden Mehmet Faruk Özel, dengesini kaybedip, sulama kanalı yanında bulunan ve yağmur sularının tahliyesi amacıyla açılan drenaj kanalına düştü. 2 metre derinlikte atık su bulunan kanalda boğulan Mehmet Faruk'un cansız bedeni, çevredekilerce çıkarıldı. Geçimini seyyar tezgahta simit satarak sağlayan baba 39 yaşındaki Mehmet Özel sorumlulardan şikayetçi oldu.

2- 6 YIL HAPİS CEZASI İSTENDİ

Olayla ilgili soruşturmasını tamamlayan Cumhuriyet Savcısı, dönemin ASKİ Genel Müdürü Bayram Merdan, Genel Müdür Yardımcısı Abdulkadir Küreksiz, ASKİ Altyapı Bakım Onarım Şefi Samih Kürce, ASKİ Bakım Onarım Şube Müdürü İmat Sabuncu, ASKİ Altyapı Bakım Onarım Kontrolörü Bilal Çeribaş ile ASKİ Kanalizasyon Tesisler Daire Başkanı Mustafa Celalettin Akpınar hakkında 'taksirle ölüme neden olma' suçundan dava açtı. Adana 10'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde 2 ile 6 yıl arasında hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan sanıklar, suçlamayı kabul etmedi.

'SORUMLULUK DSİ'DE' SAVUNMASI

Mahkemede savunma yapan dönemin ASKİ Genel Müdürü Bayram Merdan, suçun meydana geldiği yerin DSİ'nin sorumluluğunda olduğunu ileri sürdü. Sanık Abdulkadir Küreksiz de suç yerinin DSİ'nin sorumluluğunda olduğunu savunup, "Yüreğir Belediyesi, buraya olaydan bir süre sonra park yaptı. Buranın ASKİ ile bir ilgisi yoktur" dedi.

Diğer sanıklar da bölgenin DSİ'nin sorumluluğunda olduğunu ileri sürdü.

ASKİ Genel Müdürlüğü de, 'Suçun meydana geldiği yer ASKİ'nin yetki ve sorumluluk alanında olmayan DSİ'nin sorumluluk alanı içindedir' diye mahkemeye görüş bildirdi. DSİ 6'ncı Bölge Müdürlüğü ise, 'Boğulma olayının meydana geldiği yer, belediyeler tarafından imara açılarak tamamen yerleşime dönüşmüş ve sulama şebekesi dışında kalmış olup, DSİ'nin bu yerle bir ilgisi bulunmamaktadır' diye mahkemeye yazı gönderdi.

BİLİRKİŞİ 'SORUMLU ASKİ'

Olayla ilgili iş güvenliği uzmanlarınca hazırlanan bilirkişi raporunda sorumluluğun ASKİ'de olduğuna vurgu yapılarak, "ASKİ Genel Müdürü Bayram Merdan'ın bir kusurunun bulunmadığı, Abdulkadir Küreksiz, Samih Kürce, İmat Sabuncu, Bilal Çeribaş ile Mustafa Celalettin Akpınar'ın, mahalle sakinlerinin de uyarılarına rağmen gerekli önlemleri almadıklarından, güvenlik şeridi veya çit çekilmesi gibi önlem yoluna gidilmediği, uyarı ve ikaz levhalarının bulunmadığı nedeniyle asli kusurlu oldukları sonuç ve kanaati oluştu" denildi.

CEZALARI ERTELENDİ

10'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde karar duruşmasına çıkan sanıklar Bayram Merdan, Abdulkadir Küreksiz, Samih Kürce, İmat Sabuncu, Bilal Çeribaş ile Mustafa Celalettin Akpınar suçlamayı kabul etmeyerek beraatlerini istedi. Mahkemede, Bayram Merdan beraat ederken diğer sanıklara 2'şer yıl hapis cezası verildi. Sanıkların duruşmalardaki iyi halleri gözetilerek cezaları 1 yıl 8'er aya düşürüldü. Bu cezayı da erteleyen hakim, sanıkların 1 yıl denetim süresine tabi tutulmasına karar verdi.



YB(OA/COŞ)