TBMM ANAYASADA DEĞİŞİKLİK YAPAMAZ İDDİASI

Yeni anayasa konusuna da değinen Kanadoğlu, TBMM’nin anayasada değişiklik yapamayacağını öne sürüp şunları söyledi: “Ciddi bir biçimde yeni bir anayasa yapma hevesi başladı. Anayasa yapma yetkisi 175’nci maddeye göre TBMM’ye aittir. Ama TBMM’nin de görev ve yetkileri de sınırlıdır. Anayasa’nın dördüncü maddesine baktığınızda, bir, iki ve üçüncü maddelerdeki ilkeler ki bunlarda Cumhuriyet’in nitelikleridir. Aynı zamanda başlangıçta yer alan temel ilkelerdir. Bunlar değiştirilemez, değiştirilmesi dahi teklif edilemez. O halde 175’nci maddeye göre TBMM’ye verilmiş olan yetki ve görev de sınırlıdır. Anayasa’nın değiştirilemez maddeleri üzerine teklif dahi yapılamaz. Türk Milleti’nin, herhalde Cumhuriyet’in kurucu felsefesine, Atatürk ilkelerine bağlılığını ortadan kaldırabilecek hiçbir oyun Türkiye’de yürümeyecektir” dedi. KILIÇDAROĞLU’NA ELEŞTİRİ

Kanadoğlu, CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun yeni anayasa konusundaki açıklamalarını da eleştirdi. Kanadoğlu, “Anayasa değişikliğinin, halk oylamasının 'evet' diye sonuçlanması konusunu 'Halka iyi anlatamadık' diyebilir misiniz? Halk kendisine anlatılan doğruları anlar, eğer sonuç alamıyorsanız kabahat onu anlamayan halkta değil, onu anlatamayan sizdedir. Siz bir halk oylamasına gittiğiniz sırada halk oylamasının nasıl bir sonuç vereceğini değil, o halk oylaması sırasındaki konuşmaları sanki seçime gider gibi yaparsanız, halk sizi genel seçim için konuştuğunuzu görür. Neyin yapılmak istendiğini anlatmak yerine genel aftan, türbandan, havuzdan bahsederseniz halk sanki seçim gibi size oy kullanır ve öyle oldu. Siz kabahati küskünlükte değil, yaptığınız o çalışmaların yetersiz oluşunda arayınız” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yeni anayasa konusunda 'İlk üç madde dışında kırmızı çizgimiz yok' açıklamasını da eleştiren Kanadoğlu, “Sizin yok dediğiniz kırmızı çizgi, Türk Milleti’nin nazarında vardır, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusunun kurduğu bir çizgidir” dedi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndan istenilen sonucun çıkmaması durumunda CHP’nin bunu halka nasıl anlatacağını merak ettiğini de vurgulayan Kanadoğlu, “Varlığımızı borçlu olduğumuz bu Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusunun izinde, 'Bu nasıl gidiştir' diye sormaya da hakkım vardır. Onun için sonunda yine iş halka gelecektir. O zaman merak ediyorum, halka nasıl anlatacaksınız. 'Mutabakat yaptık' deyip de sonradan şikayet eden sizlerin, burada ortaya çıkacak manzara karşısında kendinizi halka nasıl affettireceğinizi merak ediyorum" diye konuştu. RÇ (İÖ/RT)