Olay, Trabzon'un İnönü Mahallesi'nde bulunan Yavuz Sultan Selim Cami yanında, 30 Ocak 2011 tarihinde meydana geldi. Yolda yürüyen Hakkı Cemal Aksoy, sol kulak arkasına saplanan mermiyle ağır yaralandı. Kaldırıldığı hastanede ölen Aksoy’un kafatasında kırıklar olduğu, saçma benzeri metal parçalar saplandığı ortaya çıktı. Yapılan incelemede Aksoy'un, ABD Başkanı John F. Kennedy cinayetinde de kullanılan 22 kalibrelik tüfekle uzaktan ateş edilerek öldürüldüğü belirlendi.

PUSU OPERASYONU İLE 10 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Cinayet Masası ekiplerinin olayın ardından yaptığı incelemede Hakkı Cemal Aksoy’a, olaydan önce iki aylık 800 lira olan kirası ödenerek tutulan bir evin penceresinden ateş edildiği ortaya çıkartıldı. Camda parmak ve barut izleri bulundu. Araştırma yapan polis parmak izlerinin, 1992 yılında Vakfıkebir ilçesinde Hakkı Cemal Aksoy tarafından vurularak öldürülen Ali Turan Zenbil’in kardeşi 45 yaşındaki Hasan Zenbil’e ait olduğunu belirledi. Trabzon Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube ekiplerinin düzenlediği ve 'Pusu' adını verdiği operasyonla Hasan Zenbil, Maruf Zenbil, Hamdi Zenbil, Yusuf Baki, Cumhur Baki, Osman Baki, Selçuk Esmer, Cihan Bahadır, Mustafa Yılmaz ve Ahmet Baştan gözaltına alındı.

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Trabzon 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada tutuklu sanık Hasan Zenbil ile tutuksuz yargılanan Ahmet Baştan hazır bulundu. 'Kan gütmek saikiyle adam öldürmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemi ile yargılanan Zenbil ifadesinde suçlamaları kabul etmedi, "Ağabeyimin öldürülmesinden dolayı kimseye kin tutmadım, kin besleyene de karşı çıktım. Suçun işlendiği iddia edilen evi kesinlikle ben kiralatmadım. Evi kiraladığı ileri sürülen Ahmet Baştan'ı tanımam. Bahsi geçen eve hiç gitmedim. Olay nedeniyle beni Vakfıkebir Polis Merkezi'ne çağırdılar. 16 saat karakolda uykusuz kaldım. Bir ara bana isteğim üzerine sorgu odasında polisler su getirdi. Suyu içtikten sonra polis memuru bardağı peçeteyle aldı. Parmak izimi herhalde bu şekilde temin etmek istediler. Kesinlikle ben öldürmedim, bu iş için de kimseyi azmettirmedim. Olay günü evimdeydim. Trabzon’a de kesinlikle gelmedim. Suçsuzum” dedi. Evi başkası adına kiralamakla suçlanan tutuksuz sanık Ahmet Baştan da suçsuz olduğunu ileri sürdü, evi Hasan Zenbil adına kiralamadığını söyledi. 9 şahit dinleyen mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.

BABASINI ÖLDÜRENİ ÖLDÜRÜP AMERİKA'YA KAÇTI

Hakkı Cemal Aksoy’un babası Mehmet Aksoy, 1987 yılında tabancayla vurularak öldürüldü. Aksoy’u vuran ve tutuklanan Ali Turan Zenbil o dönemde infaz yasasından yararlanarak tahliye edildi. Babası Mehmet Aksoy’un intikamına almak isteyen Hakkı Cemal Aksoy da, Ali Turan Zenbil’i 1992 yılında Trabzon'un Vakfıkebir İlçesi'nde bir işyerinin önünde tabancayla öldürdü. Olaydan sonra Amerika’ya kaçan Aksoy, Güney Florida bölgesinde, 'Göçmenlik ve vatandaşlık yasasına muhalefet' ve 'Ruhsatsız silah taşımak' suçlarından suçlu bulundu. 9.5 ay hapis yatan Aksoy, cezasını çekmesinin ardından 2010 yılı Mart ayında sınır dışı edilip Türkiye’ye gönderildi. Sınırda gözaltına alınan Aksoy Trabzon'da çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Ali Turan Zenbil’i kasten öldürme suçlamasıyla Trabzon 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanan Hakkı Cemal Aksoy, tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.


OŞ-(TM/AAA) (FOTOĞRAF)